Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в момента представлява сериозна възможност за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Дори бих казал, че би било неуспех, ако двете страни не го направят през следващата година и половина.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„За това има много аргументи. Не можеш да бъдеш натоварен с отговорности, без да имаш съответните права и ресурси – България като външна граница на ЕС има свои определени задължения по сигурността на Европа, но същевременно няма достъп до шенгенската база данни например“., добави той.

По думите на госта в студиото другият базисен аргумент за належащото членство на София и Букурещ в Шенгенското пространство се основава на това, че двете страни отдавна са изпълнили критериите за членство.

„Правилата трябва да се спазват. Те не могат да се променят в движение“, категоричен бе експертът.

Какво ще ни предостави достъпът до базата данни на Шенген – незабавна информация още на границата за всяко лице, представляващо опасност за общоевропейската сигурност.

Спред Кючуков обаче посланията на като тези на френския президент Еманюел Макрон и посланика на Франция у нас, че България трябва да влезе в един "нов" Шенген", обаче значат, че двете страни трябва да изчакат общността да се реформира, преди да се асоциират към нея. 

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase