Снимка: flckr

Децата и хронично болните не трябва да са освободени от потребителска такса, смятат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. При децата редът трябва да е както при пенсионерите - родителите им да плащат 1 лв., а остатъкът до 2.90 лв., колкото е официалният копеймънт, да се поема от социалното министерството.

"И до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска", напомнят от сдружението в становище за бюджета за догодина, пратено до премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров и управителя на НЗОК Камен Плочев.

Институциите трябва да покриват и част от таксите на сега освободените от тях хронично болни, смятат още личните лекари.

Те предлагат пациентите да не плащат потребителска такса само при прегледите, свързани със заболяването им, "а за заболявания извън тях да се фиксира брой прегледи, като в тези случаи таксата се покрива от институцията, създала привилегията. В останалите случаи лицето да заплаща потребителска такса", пишат от сдружението.

Те искат още в бюджета на здравната каса догодина да са предвидени 225 милиона лева за първична извънболнична медицинска помощ, което ще е 6.7% от очаквания бюджет на касата за 2018 г., или ръст от 0.1% спрямо тази година.

"Предложеното увеличение ще се разпредели пропорционално и е съобразено с общоприетите национални приоритети - детско здравеопазване, ваксинопрофилактика, профилактични прегледи, наблюдение на хронично болни", пишат джипитата.

Те искат леко увеличение на т.нар. капитация - сумата, която получават за всеки записан при тях пациент.

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 5 години

Не ги ли е срам диспечерите-

62

...

преди 5 години

Епа аз моята лична лекарка от 2000 година съм ходил само веднъж при нея! Така се наложи за едно направление и се оказа, че тя нямала! Епа за вече 17 години тя секи месец прибира от касата едни 20 - 30 лв за мен като неин пациент! При положение, че се виждаме веднъж на 15 - 20 години за ко ревът тия сега пак!!!!!??????

61

Ревизорът

преди 5 години

До Анонимен 66Не само касова бележка, а и данъчна фактура трябва да ти дадат!С всички налични счетоводни атрибути в нея!Както множеството луксозни плеймейтки и простишутки издават на клиентите, ползвали услугите на касичките им!