Снимка: Facebook

Лихвар или честен бизнесмен е бил Данаил Божилов, който намери смъртта си в пловдивския парк Лаута на 26 юли? Защо се е самоубил? Самоубил ли се е наистина?

Въпросите около случая продължават да търсят отговори в разследвания и репортажи на медиите.

Божилов, известен в родния си град Дупница с прякора Мечката, е бил лихвар в града, соделят пред "168 часа" хора от квартала, където мъжът е живял допреди 10 години.

Те разказват, че Данаил имал легален бизнес с дрехи втора употреба, от който почти не печелел. Затова се захванал с лихварство – давал пари назаем, и очаквал да му ги върнат с лихва. Той никога не е проявявал агресия към своите длъжници, тъй като те му се изплащали навреме, а сумите които давал не били големи.

В един момент обаче бизнесменът опитал да вземе територията на друг местен лихвар но не успял. След като не му провървяло, той решил да се премести в Пловдив, където отворил соларно студио.

Още по темата

Познат на бизнесмена пък твърди, че откакто той живеел в града под тепетата, не се е занимавал с нищо нелегално.

"Данаил не е бил лихвар и никога не е давал назаем големи суми на някого в Пловдив. Единствено на близки роднини е помагал при нужда, и то в първите години, когато започна да развива бизнеса си тук. Под помощ разбирайте не повече от 1000 лева. За лихварство не може и дума да става", категоричен бе приятелят му.

Тялото на Мечката бе открито на 26 юли от случаен минувач, а неговата смърт хвърли в шах МВР.

Версиите за смъртта на 43-годишния мъж преминаха от поръчково убийство заради лихварство, през убийство вследствие пререкание с друг кучкар в парка, до самоубийство.

В крайна сметка според заключението на Съдебна медицина, въз основа на което е издаден смъртният му акт, Божилов е сложил сам край на живота си.

Тази версия обаче е поставена под съмнения от не малко хора, тъй като предсмъртно писмо, написано от мъжа, бе намерено чак при повторния оглед на тялото, а законно притежаваният от него пистолет "Берета" 92 калибър 9x19, с който се е самоубил, бе открит от полицията чак на осмия ден от неговата смърт.

Вчера бившият военен Симеон Стоев, който се оказа, че е прибрал пистолета на Мечката, бе пуснат под домашен арест заради влошеното си здраве. Възрастният човек обясни, че е взел оръжието до трупа, за да не попадне в ръцете на наркомани.

Сред странните факти около случая остава и този, че Мечката се е застрелял в сърцето, което самоубийците рядко правят.

В самоубийството не вярваше и братът на Данаил, Тони. Именно неговото име се споменава предсмъртното писмо на Мечката, който обяснява, че не може да върне 40 000 лв. на брат си.

Тони обаче отрича заемът да е основната причина за смъртта на неговия роднина. На погребението на брат му сподели пред приятели, че е видял предсмъртното писмо на бизнесмена и е разпознал почерка му.

Говорил е също и с разследващите органи и чрез доказателства се е убедил в тяхната основна версия. Според него причините за края на живота на Данаил са лични.

Бизнесът с дрехи втора употреба в Дупница, който Данаил имал заедно с брат си, все още съществува.

Семейството му продължава да държи щанд с тези облекла в ГУМ Дупница, а майка им Снежина се занимава със счетоводство.

През 2007 г. Божилов заедно със съпругата си Мая Карлова се местят в Пловдив, където отварят солариум Deluxe, намиращ се на улица "Златю Бояджиев", точно срещу главния вход на новотел. Бизнесменът дал парите, с които били купени соларните уреди, но за самото обзавеждане, цените и наемането на работна ръка в него, отговаряла жена му.

Проверка показа, че сумата, която Божилов е дал, за да отвори студиото, възлиза близо на 40 хил. лв. Самите соларни кабини в помещението са шест на брой, цената само на един от тях е близо 5 хил. лв. Сумата, която клиентите трябва да дадат, за да събират тен за минута в студиото е 80 ст. през всички дни без неделя

Единствено тогава цените са намалени на по 50 ст. за минута.

На 30 юли близки и приятели изпратиха Божилов в последния му път. Погребението му се състоя в гробищния парк на родния му град. На него присъстваха около 130 човека.

Семейството на починалия не позволи на журналистите да снимат поклонението на бизнесмена.

След като полицията категорично заяви, че Божилов сам е сложил край на живота си, никой свещеник не пожела да изповяда опелото, защото още от старозаветни времена това е забранено. Единственото, което ще направят, е да отслужат панахида на 40-ия ден след смъртта му за утеха на неговите близки.
 

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

Сега ще слушаме, подобно на едния от биячите, дето го наръгаха, колко добро момче бил, и как бил ги бил леко.

20

Nerazbiram

преди 3 години

Не мога да разбера кой ги плаща тези псевдо новини и кой има времето да ги чете ?!? Човека са го мъчили мисли във живота му .. Не е издържал и е решил, че така е по лесно.. Мутри , лихвари винаги ще има както и пионки и проститутки !
Мир на праха му .

19

Анонимен

преди 3 години

Личи си му кой е бил! И който и да е бил вече не е!