Снимка: кадър Нова тв

Ръководителят на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет (АЕК) Елена Поптодорова е подала оставка, съобщи еврейската телеграфна агенция JTA.

Бившият дипломат, която беше уличена в кражба на козметични продукти от безмитен магазин във Варшава, е посочила лични причини за оставката, подадена след инцидента.

Още по темата

Бившият посланик на България в САЩ обяви първоначално, че е станало недоразумение, тъй като в момента, в който тя е разглеждала козметика в магазина, звъннал телефонът й, като получила обаждане, свързано с възрастната й и болна майка. Тогава излязла от магазина, за да проведе разговор и неусетно взела разглеждания от нея продукт.

По-късно обаче стана ясно, че задържането се е случило три дни след кражбата. Според полските власти инцидентът се е случил на 24 февруари, а Поптодорова била задържана на летището на 27 февруари, след като е била установена самоличността й.

От полската полиция също споделят, че българката е признала вината си, върнала е откраднатото, приела е доброволно наложеното и наказание и случаят е приключил. 

В сряда Американският еврейски комитет е изпратил официално изявление до JTA, в което съобщава, че е приета оставката на Елена Поптодорова, ръководител на варшавския офис на комитета от септември м. г. Българката е казала на шефовете си, че "се оттегля по лични причини".

Заглавието на агенцията е "Официален представител на АЕК признава кражба на козметика, подадава оставка.

"За временно изпълняваща поста директор на централно-европейския офис на АЕК е определена полякинята Агнешка Маркевич, информира "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase