Архив: Булфото

Болна крава от антракс е открита в землището на търговищкото село Острец. Животното е заклано, а месото - унищожено, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Оттам уточняват, че фермер е заколил болната си крава на полето поради внезапно влошаване на здравословното й състояние.

След това е уведомил официалния ветеринарен лекар към ОДБХ - Търговище, който е взел проби за наличие на антраксни спори. Първоначалните лабораторни резултати потвърждават заболяването.

Трупът на животното вече е унищожен на екарисаж, а мястото, където е заклана кравата, ще бъде дезинфекцирано. Няма данни месото да е консумирано.

Всички животни в селото ще бъдат ваксинирани срещу заболяването антракс - това са над 100 едри и над 150 дребни преживни животни. Село Острец ще бъде обявено за огнище на болестта. До този момент животните не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 34 години.

По информация на РЗИ – Търговище, към момента няма данни за заболели хора. Предстои свикване на Областна епизоотична комисия за обявяване на мерки за неразпространение на болестта.

Коментари Напиши коментар

1

!

преди 7 години

Улично куче повърна обяда си, осигурен му от столична месарница!Повърнатото не е консумирано! Експерти взеха проба и чакаме до дни резултатите. Междувременно от пожарната изчистиха повърнатото с обилна струя вода. Една баба си намокри налъмите!