Снимка: БТА

На важността на актуализацията на държавния бюджет акцентираха министрите от социалния ресор на служебния кабинет по време на пресконференция в Министерски съвет, на която отчетоха свършената работа по време на мандата си.

„Има риск социалните плащания до края на годината да не бъдат осъществени, ако не бъде актуализиран държавният бюджет за тази година“, заяви вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков. Той посочи още, че около 33 млн. лева са необходими за социални плащания до края на 2014 г.

Христосков подчерта също, че в рамките на неговия мандат досега всички социални плащания са били извършвани навреме, уточнявайки, че става въпрос за майчински, детски, инвалидни помощи, както и за извънредните плащания във връзка с природните бедствия, както и компенсацията за енергийните помощи заради увеличението на цената на тока.

Още по темата
От следващата година ще има увеличение на пенсиите независимо от наличието на дефлация. Увеличението ще бъде от средата на годината с 2,4 на сто, добави министърът.

„Искам да опровергая един слух - че няма да има увеличение на пенсиите. Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%”, заяви Христосков.

Увеличение на пенсиите с 2,4 на сто прогнозира и министърът на финансите Румен Порожанов през миналата седмица в Министерския съвет по време на дискусиите за базовия сценарий за бюджета за 2015 г.

Същевременно днес Христосков уточни, че е предложил при продължаваща дефлация тя да бъде игнорирана като фактор за нарастване на пенсиите. „Ако дефлацията не бъде игнорирана, също ще има увеличение“, добави Христосков и прогнозира, че то ще с малко под 2%.

Чрез преразпределение на средства от програмата за човешките ресурси са обезпечени плащанията за заетост на лица в реалната икономика и за лични асистенти, отчете още вицепремиерът. След актуализацията на бюджета за тази година се очаква да бъдат обезпечени и програмата за заетост на младежи по „Гаранция за младежта“ и по програма „Сигурност“. Христосков отчете намаление на младежката безработица заради стартиралата схема за „Гаранция за младежта“, както и задържане нивото на безработицата на нивата от началото на мандата на служебното правителство.

По отношение на новата програма за човешки ресурси до 2020 г. Христосков коментира, че се чака одобрение от ЕК до края на ноември, но плащания преди началото на 2015 година не могат да се очакват.

Здравният министър Мирослав Ненков също коментира, че от най-голяма важност за сектора е актуализацията на държавния бюджет, както и тази на бюджета на Здравната каса. По думите му проблемът с ваксините за новородени до края на годината е решен с осигуряването на петвалентна ваксина.

Ненков добави, че днес в министерството се очаква да постъпят документите на фирмите, които участват в прякото договаряне за шествалентна ваксина. Същевременно здравният министър коментира, че следващият министър в новото правителство трябва да реши кардинално казуса с ваксините, като направи нова организация за осигуряването им за тригодишен период, или пък обяви нова обществена поръчка за шествалентна ваксина за следващата година.

От своя страна министърът на културата Мартин Иванов също открои предимно финансовите проблеми в сферата. Той също подчерта важността на актуализацията на държавния бюджет, за да се подсигури работата на театри, филхармонии и други културни институции до края на тази година.

Министърът на образоването и науката Румяна Коларова акцентира върху разработените от екипа ѝ планове за действие към стратегията за наука и към тази за висшето образование. Според Коларова очакванията на министерството към Народното събрание са големи именно във връзка с приемането на тези две стратегии. Като успех на управлението си Коларова открои и разработената стратегия за развитие на професионалното образование, която е сред задължителните изисквания за започване на усвояването на еврофондовете.

Министърът на спорта Евгения Раданова обяви, че също разчита на актуализацията на държавния бюджет за тази година заради планираното изграждане на нови спортни обекти. Като успехи на екипа си тя посочи разработването на концепция за насърчаване на масовия спорт, регулиране на начина за уреждане на домакинства за спортни мероприятия. Като задача пред следващия министър на спорта тя открои казуса със Зимния дворец, за чийто ремонт беше прекратена скандална обществена поръчка.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase