Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия носи отговорността за ескалацията на кризата в Украйна, съобщава агенция "Ройтерс".

      На пресконференция Обама каза, че САЩ на този етап не обмислят военни действия в отговор на агресията на Русия и че "не се планира въоръжена конфронтация с Русия."

  Американският президент заяви, че сепаратистите в източна Украйна не са въстанали местни жители, а "бойци, поддържани, въоръжени, обучени и финансирани от Русия". Обама каза, че ще употреби съюзниците на НАТО в региона, за да упражни натиск върху Русия.

    "Няма да се намесим с войски, за да решим украинския проблем. Ще мобилизираме международната общност, за да засилим натиска върху Русия", съобщи президентът.

     Барак Обама, който ще другата седмица ще посети Естония и ще участва в среща на върха на НАТО в Уелс заяви, че Владимир Путин е пренебрегнал всички предоставени му възможности за дипломатично решение на кризата.

   Белият дом съобщи, че украинският президент Петро Порошенко ще се срещне с Обама на 18 септември, като на срещата ще бъде обсъдена подкрепата на САЩ за Украйна "по нейния път към демокрация, независимост и стабилност."

      Запитан дали гледа на руската намеса като на директно нападение, Обама отговори "Смятам, че действията, на които сме свидетели в последните дни са продължение на процес, продължил с месеци. Сепаратистите се ползват с подкрепата на Русия, и сега тя просто престана да се прикрива, това не е особена промяна."

    "Русия е засилила присъствието си в Източна Украйна и извършва пряка интервенция с въоръжени сили, бронирани машини, артилерия и ракети земя-въздух, влиза в сблъсъци с украинската армия и активно подкрепя сепаратистите", добави към изказването на Обама говорителя на Държавния департамент Джен Псаки. "Ние разполагаме с много различни инструменти. Засилване на санкциите засега обаче са най-ефективният сред тях".

     На извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Саманта Пауър обвини Русия за ескалацията. "Русия манипулира, заплашва и лъже директно", заяви тя. "Маската им обаче вече започна да пада. С последните си действия Русия разкри истинската същност на целите си: целенасочени действия в подкрепа на незаконни сепаратисти в суверенна държава".

   Руският посланик Виталий Чуркин отговори, че "в Източна Украйна има руски доброволци". Чуркин обаче отправи послание до САЩ, заявявайки, че те трябва да спрат да се месят във вътрешните работи на други държави / ЕТО ТОВА Е ЛОГИКАТА НА ИЗПЕЧЕНИЯ ПРЕСТЪПНИК - ТОЙ МОЖЕ, ДРУГИ НЕ - бел. моя/.

    В четвъртък американският президент разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, а след разговора им Белият Дом съобщи, че са се договорили да наложат следващите допълнителни санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase