"Османските векове са епоха на успех за Балканите, която впрочем може да се повтори!"  

проф. Ахмет Давутоглу, външен министър на Турция на поредната неоосманска конференцията в Сараево в края на 2009 г.

"Турция е за ново летоброене в общата история, от която трябва да бъдат заличени лошите спомени и предрасъдъци, за да гледаме заедно в общото бъдеще.",

Ахмет Давутоглу, външен министър на Турция на съвещанието с турските посланици (Одрин, 28 и 29 декември 2011г.) за новата балканска политика на Анкара 

Новоизбраният турски президент и бивш премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че номинира външния си министър Ахмет Давутоглу за нов лидер на управляващата Партията на справедливостта и развитието (AKP). Това означава, че той ще бъде предложен на парламента и за премиер на Турция, предава Ройтерс.

 

Снимка: Reuters

Гласуването на номинацията ще се състои на 27 август на извънреден конгрес на АКР, но според анализаторите е сигурно, че тя ще бъде одобрена.

Ердоган, който трябва да поеме президентския пост на 28 август, даде да се разбере и по-рано, че новият лидер на АКР ще бъде и неговият избор за министър-председател.

За възхода на Давутоглу турските медии пишеха от дни. Фактът, че Ердоган направи едно от последните си предизборни мероприятия в ценралноанатолския град Коня, избирателният район на топ дипломата, бе счетен за ясен жест. След номинацията новият президент обеща да подкрепи Давутоглу в борбата с "паралелната държава" - средите, които той обвинява в заговори срещу него, обвинения в корупция и критики за започнатия мирен процес с кюрдското малцинство.
Ердоган заяви също, че Давутоглу ще бъде „идеалът на една нова Турция“ и ще осъществи целите на АКП за 100-годишния юбилей от основаването на държавата през 2023 г.

Ердоган заяви, че приоритет на следващото правителство ще бъде и съставянето на нова конституция на страната. От години той не прикрива желанието си да промени формата на управлението в Турция и от парламентарна република тя да стане към президентска или полу-президентска република.

Но,

на поредната тогава неоосманска конференцията в Сараево в края на 2009 г. турският външен министър Давутоглу заяви, че в Сараево от векове съжителстват християнски черкви, синагоги и джамии, което било доказателство за добронамереността и толерантността на османските владетели.

"Сараево е истинско чудо, миниатюрно отражение на това наследство. Който разбере Сараево, ще може да разбере цялата османска история. Както Хегел символизира германския манталитет през 19 век, Сараево, като прототип на османската цивилизация, символизира възхода на Балканите под турско ръководство. Османските векове са епоха на успех за Балканите, която впрочем може да се повтори!",

намекна тогава Давутоглу, който междувпрочем е и професор по история.

"Османските векове са епоха на успех за Балканите, която впрочем може да се повтори!"     


 

Турското робство било "Златната епоха" за Балканите! Да, да, точно така, петте века османско господство над Балканите са били "златна епоха" за региона, която впрочем можела да се повтори - такава е гледната точка на днешна Анкара.

За балканските народи обаче това време си остава «турско робство». От съвременна формална гледна точка робство, в буквален смисъл, не е имало. На английски точната дума е – dominion или суверенна власт над определена чужда територия със запазена държавност. На български - иго, т.е. чуждо управление на определена чужда територия при разрушена държавност. Не случайно  Иван Вазов пише “Под игото”. А е можел да озаглави романа си "Под робството", което показва колко велик е литературният ни патриарх.

 

На поредната тогава неоосманска конференцията в Сараево в края на 2009 г. турският външен министър Давутоглу заяви, че в Сараево от векове съжителстват християнски черкви, синагоги и джамии, което било доказателство за добронамереността и толерантността на османските владетели.


По този повод тогава от списание "Форийн  полиси", външният министър на Турция проф. Ахмет Давутоглу беше наречен "турският Хенри Кисинджър".  

 /за Плевен онлайн портал

д-р инж. Никола Тодоров, доцент

Коментари Напиши коментар