Но Ваньо Танов на бял кон, от днес в Агенция "Митници"!!!

Скандалните записи Бойко Борисов–Ваньо Танов, Симеон Дянков - Ваньо Танов, Ваньо Танов–Антон Странджев

 

Първи разговор Бойко БорисовВаньо Танов

Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В. Т. Да?

Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".

Б. Б. Да.

В. Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата" … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…

Б. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т. Ами то е станало по обаждане…

Б. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В. Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б. Б. Да. И това да се направи в момента.

В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Б. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

 


Втори разговор Бойко БорисовВаньо Танов

Б. Б. К'во става?

В. Т. Ами с Дянков не съм се свързал. Обаче с нашите хора се свързах…

Б. Б. Да.

В. Т. ... и се разбрах.

Б. Б. Добре.

В. Т. Казах материалите да бъдат при Тони Странджев и на него му се обадих..

Б. Б. Добре.

В. Т. … и… на Лом, шефа на митницата му е разрешил. Даже му е казал във вторник, че работи и през нощта, за да се свърши тя. Просто не ми е ясно защо е отишъл в събота в нощта вътре да прави впечатление, но така си е решил…

Б. Б. О'кей. Добре.

В. Т. Ще ги решим нещата.

Б.Б. Добре.

Разговор: Ваньо Танов–Антон Странджев

В. Т. Ало? Ало?

А. С. Чувам, чувам.

В. Т. Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.

А. С. Така.

В. Т. И каза ми: "Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората". Викам: "Аз…". "Извикай Мишо утре и се разбирайте". Викам: "Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония. Всичко каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на министъра, кат' съм казал тъй". Викам, аз ще му звънна, ама ако не ми вдигне…

А. С. Ами значи аз съм говорил с Володя, а той е изпратил човека от последващ контрол, който живее във Враца. Враца и Мездра, знаете, че е близко. Той ще отиде на място. Това е човекът, който е запечатал нещата в 6 часа вчера.

В. Т. Така.

А. С. И чакам обаждане обратно, за да ми каже действително какво е състоянието. В момента още нямам обаждане. Сега ще звънна на Володя да го питам ясно ли е вече за какво става въпрос.

В. Т. Така. И каквото има, да го донесат при тебе и го дръж при теб. И като се върна в сряда...

А. С. Добре.

В. Т. … ще ходим в четвъртък при министъра, при премиера и да кажат какво да такова. Защото единият вика едно, другият вика друго. Сега…

А. С. Разбрах. Добре, добре.

В. Т. Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: "Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като премиера… като президента да се отмятам".

А. С. Разбрах. Добре. Сега ще го направя.

В. Т. Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: "Ами, те нарочно го правят". Предният път като идва, на асансьора каза: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене".

А. С. … той нека да си е плащал на предишните.

В. Т. Ами хубаво. Ама… резултатът ще бъде кофти.

А. С. Разбрах. Разбрах.

В. Т. Нека да бъдат при теб материалите. Ще се вземе отношение, ще го умуваме, ще го мислим.

А. С. Добре, разбрах.

В. Т. … ще правим…

А. С. Добре, разбрах. Казал съм и на Володя, така че и сега ще му повторя отново.

В. Т. Володя да ги вземе при него работите. Винаги можем да ги пуснем. И да… такова и да дадем, защото сега ставаме разваления телефон.

А. С. Ъхъ. Добре.

В. Т. По-добре е като се върна, да поискам да отидем аз и министърът при Бойко… и в негово присъствие да се разберем.

А. С. А така. Добре.

В. Т. Добре, Тони.

А. С. Разбрах.

В. Т. Извинявай, че те притеснявам, ама…

А. С. Е, няма нищо. Аз, така или иначе, седя и чакам да ми се обадят. Аз ако имам яснота и е ясно за какво става въпрос, ще ви звънна дори и малко по-късно и ще ви кажа. До десет и половина, ако имам яснота, ще ви кажа. Ако не, утре ще ви звънна… Така че няма проблем…

….

В. Т. … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: "Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай".

А. С. Разбира се. И той и Володя каза, вика: "Те, ако го правят това нещо, е много глупаво. Защото, вика, ние с тях сме се разбрали". И той ми каза също това, което и вие ми казвате. И вика: "И в края на работния ден нашият човек запечатва, след което, вика, те искаха от мен във вторник да им разреша да работят и нощна смяна, за да могат да приключат, и аз, вика, щях да им разреша. За сега, този вторник, който идва. Така че аз не виждам защо постъпват по този начин".

В. Т. Аз му нямам телефона на тоз' Мишо.

А. С. Аз също му нямам телефона. Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона? Той…

В. Т. Аз и това искам да му кажа. При условие че са му дали карт бланш до вторник и се отнасяме… а, с него, сега какво прави в нощите в завода?

А. С. Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

В. Т. То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

А. С. Ъхъ. Добре. Аз ще видя дали Володя му има някакъв телефон.

В. Т. Добре.

А. С. Добре. Сега ще видя и ще ви звънна.

В. Т. Добре.

А. С. Добре.

„Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..."

Това заявява в телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, българският министър-председател Бойко Борисов. Разговорът е по повод акция на митничарите срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда бирите „Леденика" и „ММ"и която по това време работи без лиценз.

„Целият този ... Аз нали ти казах да не го закачаш?! Обещал съм на Мишо Бирата да не се занимаваме с него. Изтегли си хората от завода!”

Тези скандални реплики изтекоха в медиите днес, след като журналистите от „Галерия” пуснаха шокиращ запис от разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Сагата със СРС-ата продължава от 3-ти януари нонстоп.

От записа става ясно, че Борисов е разпънал чадър над бирен бос - Мишо Бирата. Става дума за Михаил Михов – шефът на „Леденика”. В началото на 2010 година от завода е било иззето голямо количество бира, тъй като все още не е била лицензирана. По-късно Борисов се обажда на Танов с искане за обяснение какво правят митничарите в завода на „Леденика”.

„Нали се разбрахме него да не го закачате. Имам ангажимент там”,

скастря Бойко своя подчинен. Шефът на Агенция Митници пък прехвърля топката на финансовия министър Симеон Дянков.

„Дянков ми каза, че той кара влака, и той ще се оправя там”,

оправдава се Танов пред Борисов в скандалния запис. Премиерът няколко пъти отсича, че хората на Танов трябва да се оттеглят от завода. От разговора става ясно още и че шефът на Митниците ще потули случая и ще уреди аферата с отнетия лиценз на „Леденика”.

Освен че Борисов е извършил закононарушение и злоупотреба с власт, премиерът може да бъде уличен в корупция. От записа не става ясно каква точно е уговорката между Бойко и шефа на „Леденика” Михаил Михов. Според запознати Мишо Бирата си е „платил”, за да не го закачат.


Разговор: Симеон Дянков - Ваньо Танов
С.Д.: Ваньо, здравей.
В.Т.: Здравей. Извинявай, че пак ви притеснявам по туй... Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в... и те работят на намалено сцепление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено сцепление, за да не бъдат хванати, че работят.
С.Д.:  Ами, спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм им обещавал.
В.Т.: Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението.
С.Д.: Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и ми каза: „Ти се оправяй". Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че, ако има нещо, ги затваряй.
В.Т.:  Аз исках да знам. Да не би да му е казано: „Абе, ти си работи, докато минеш през съда". Той сигурно е казал: „Аз в съда ще си платя и ще се оправя". Това исках да знам, защото сега като напишем акта и той посмъртно никога няма да си върне лиценза.
С.Д.: Не, не, нямаме никакво разбирателство. Така че си действай спокойно.
В.Т.: Мм... шефът ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм им възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълнявайте ...
С.Д.: Добре. Бойко да подскочи. Той беше казал аз да се оправям. Така че ще се оправям.
В.Т.: Тук има свръхконтрол и той не е само на едно място, а навсякъде, за всички. И тука веднага го узурпират. И сега аз трябва да им кажа: „Недейте пишете. Недейте вършете работата."
С.Д.: Да, де, да. Не, не, не. Действайте си, действайте си. Аз ще го поема.
В.Т.: Добре.
С.Д.: Ще поема. Хайде чао.
В.Т.: Чао.


Реакцията му в НС:
Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна на14.01.2011 г., че публикуваният запис е монтаж и допълни:.

"Най-малко очаквах моят бивш колега - Сергей Станишев, да се подведе. За другите - ясно. Чули, видели, разбрали. Макар че за всички е ясна схемата - в деня на парламентарен контрол, когато излизат безобразията, че искат да сменят конституцията с фалшива подписка. И колкото и да се правите и да искате да защитите тези свои кармични братя, искам да кажа, че това да изкараш умрели хора да гласуват и да свалят държавния строй, който е в момента, и вие ги подкрепяте - не ви прави чест. Защо, г-н Станишев, вие се подвеждате? Когато същите тези хора извадиха докладите на вашите служби, които ръководехте, аз можех също да ги прибера по този начин и сега порция по порция да пускам само това, което искам. Само че не пред в. “Галерия", а примерно пред в. “Рога и копита". И тогава всеки ден щяхме да се занимаваме с едно и също.

Не ви ли прави впечатление, г-н Станишев, че тези хора действат целенасочено, планирано, с много ясен мозъчен тръст, с говорители, със събрана информация, с много пари и с много техника?

Не случайно миналия вторник или сряда им казах, че ще чакам с нетърпение да чуя разговора на Менда Стоянова. Той до този момент не излиза. Не случайно, когато пак подходящи журналисти ме питаха - абе, защо атакуват Цветанов, атакуват Дянков, а вас някой ви пази, аз им казах: Просто моят ред ще бъде последен. Както вашият беше последен. И той беше много тежък. И планиран. И на тези, които изнасят днес документите... Аз бях почтен, когато ми ги донесоха - занесох ги в прокуратурата, следствие на което тръгнаха всички операции. Предполагам, че вие днес, когато искахте да прекъснем заседанието на парламента за Шенген, знаете от кого е този материал. Г-н Миков, вие искахте да прекъснем заседанието, вас питам. И ви съветвам, и ви моля, както искате... Аз ще коментирам, след като излязат резултатите от проверката на прокуратурата. Истински ли е записът, пипан ли е? Защото те си служат с много истини и между тях, като сложиш някакви думи, коренно се променя съдържанието.

Едно нещо поисках да ми пратят от митниците сега. Агенция “Митници" информира, че с решение №55 от 8 февруари 2010 г. на изпълнителния директор на агенция “Митници" е отнет и прекратен лиценз №249 на лицензирания складодържател БУЛБРЮ БГ ЕООД за управление на данъчен склад в град Мездра. Прекратено е и действието на удостоверението за регистрация на независима малка пивоварна на лицензирания складодържател БУЛБРЮ БГ ЕООД.

До 7 юни агенция “Митници” не връща по никакъв начин лиценза. Сиреч няма никакво вмешателство в работата на агенцията. С решение номер 1802 от 7 юни 2010 г. Административен съд София-град отменя решението на агенция “Митници". Решението на съда е по жалба на същата тази фирма. Сиреч агенция “Митници" и това, което иска да ми се припише на мене, че съм оказвал някакво давление, е факт, че не е така.

А дали решението на митниците е правилно, съдът е взел това решение, питайте ги тях. Те са независими и назначени от вашето правителство на всички отговорни постове. Да, имам предвид правителството на тройната коалиция. Ние поне в съдебната система нямаме назначения, за да ни опровергавате.

Мисля, че бях достатъчно ясен по тази тема. И пак се обръщам към г-н Станишев: не се подвеждайте. Така могат да направят компромати с манипулирани разговори на всеки един от нас, по всяко време. Да, в единия случай може да ни свърши работа на нас, в другия - на вас, на трети. Но, ако се подведем, ще станем зависими от тези хора.

Само вчера и онзи ден по това, което направихме по фискалните апарати на митниците и връзването сега и на цистерните с тях, това е огромен удар върху контрабандата на горива. Но вие не го направихте 20 г. Така че аз ви уверявам - тези, които се мъчат да ни петнят името и да ни направят маскари като всички останали, няма да им се подведа. Ще изчакаме.

Аз съм убеден, че това са манипулирани разговори. Вие всички знаете с точката - Да. Да се обеси. или Да. Да не се обеси... Колко е важно една точка да преместиш. А ако сложат 2-3 неща в хилядите разговори...

И, между другото, г-н Станишев, аз снощи се чух - след 22 ч, ако си погледна и им стане интересно след това на службите да ме питат, но беше във всички случаи след 22 ч, мачът вече вървеше - ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков.

10 минути поне някъде ме въртя - колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков, как на мен щели да ми еди-какво симайката, какво щели да ме правят. Чувам, аз все пак малко разбирам от това нещо, вярвам, може би не им стигаха някои реплики... Защото нямам обяснение - след 22 ч нормално ли е да се обади журналист като Явор Дачков на премиера, 10 минути да му обяснява колко са му лоши министрите. Не съм се чувал с него години сигурно...

А въпросният Мишо, както вие го наричате Бирата, е председател на федерацията по баскетбол. Преди, не мога да кажа време, президентът Първанов ми се обади, че митниците натискат по неправомерен начин председателя на федерацията по баскетбол. И аз единствено, което... Да, и се надявам, че президентът няма да каже, че не е вярно. Толкоз.

И единственото, което - затова казвам, че от разговорите - те имат апаратура и техника да съберат приказките. И да ги направят.

Аз единственото, което съм искал от тях, е да действат по закон. И фактът, че те не са върнали лиценза - действат по закон. Аз съм искал да направят проверка такава, каквато е. Кое от тези изречения са взели и какво са събрали...

За разлика от всички останали, когато сме говорили за Алексей Петров, аз съм казвал, че той е човек с много качества. Не случайно Станишев го е ползвал 4 г. В тези неща той е много, много силен. Много по-силен от нас, отколкото си мислите. 4 г. той ви ръководеше най-секретната служба. Дали се занимава или не, не знам. Но искам да ви кажа - не подценявайте тази атака.

Тя не е само срещу нас. Мен тя няма да ме събори.

Мога отсега да ви кажа следващи неща, които ще направят. Както искаха да ви държат вас, г-н Станишев, така искат да ме държат и мен. Но в момента, в който аз усетя, че съм зависим от някого - сам ще си отида. Към днешна дата не съм зависим от никого. И това са пълни измишльотини. Вие сте европейски човек - изчакайте, нека излезе проверката.

Те не се свенят да подпишат умрели хора, депутати, утре може и министър да подпишат. Не се подвеждайте."


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase