Кои ястия любителите на вкусната храна в никакъв случай не бива да  пропускат при посещението си в различните страни? Ето отговорът на този въпрос. От виенския шницел в Австрия до  фейжоада в Бразилия и кацудона в Японии ето  35-те най-хубави ястия в света.

1Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                           
                         Австрия. Виенски шницел (Wiener Schnitzel)

     Това е паниран препържен тънък телешки котлет. Обикновено се поднася с лимон и магданоз и гарнитура от картофи, или ориз.


2
Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                           Австралия. Плаващ пай (Pie floater)
    
     Често рекламирано като прекрасно средство срещу махмурлук, това блюдо представлява пай с месо, плаващ в сос от зелен грах. Понякога се добавя и доматен сос, оцет, сол и пипер.  Това ястиее особено добро през зимата в качеството на лекарство срещу махмурлук.

3Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Англия. Ростбиф и йоркширски пудинг (Roast Beef & Yorkshire Pudding)
   
     Ростбифът и йоркширският пудинг се считат за национални ястия в Англия. Насладете се на прекрасния сос с топли препечени хлебни хапки.

.

4Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                          Аржентина. Асадо  (Asado)
          
     Асадо е печено месо по аржентински. Наистина голямата част от първокачественото месо се изнася към така наречените страни "първо категория, но ако попаднете на добър "асадор" /момче приготвящо асадо/, вкусът ще е възхитителен, особено ако сте в селска обстановка.

5Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
      Белгия. Миди и пържени картофки (Moules-Frites)

   Миди и пържени картофки може да се видят и в други страни, например във Франция и САЩ, но действително несравнимо това блюдо го приготвят в Белгия. Мидите се приготвят по различен начин, например с вино, масло, билки, или доматен бульон и се сервират с осолени препържени картофки. Овкусете това ястие с освежаваща белгийска бира.

6Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                                       Бразилия. Фейжоада (Feijoada)

     Бразилия е огромна страна с разнообразна кухня, така че е много трудно да се избере само едно блюдо, но най-страхотно се явява фейжоада - задушено месо с черен фасул и  пушено говеждо, или свинско месо. Обикновено се поднася с ориз, зеле, фарофа /препечено брашно от маниока/, лют сос и парченца портокал, за да помогнат на храносмилането.

7
Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                 Венецуела. Пабейон криойо (Pabellon criollo)

    Пабейон криойо е ястие с бял ориз със задушен черен фасул и "desmechada" - нарязано на късчета месо. Често се поднася с пържени яйца на очи и печен банан.
.

8
Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
               Холандия. Солена херинга (Soused herring)

    Блюдото представлява сурово филе от херинга, мариновано в сидър /слабо вино от ябълков сок/ с добавена захар, билки и подправки. Често всичко се поднася в пресно изпечена франзела , отгоре поръсено със ситно нарязан кромид.

9Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                            Грузия. Хачапури (Khachapuri)

     Хачапури е подлютена, пикантна питка с плънка от кашкавал, или юйца.

10Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                                                  Египет. Молохия (Molokhia)

    Молохия в северна Африка я приготвят навсякъде, но блюдото е особено популярно в Египет, който, както се полага, е неговата родина. В египетската версия се използват листа от молохия /горчиво-лютив зеленчук, заместител на спанака/, нарязани на ситно, кориандър, чесън и подправки. Обикновено се поднася с пилешко, или заешко, агнешко, или риба.
.
11Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Индия. Пиле тандури (Tandoori chicken)

    Кухнята в Индия варира силно в зависимост от района, така че е почти невъзможно да се избере само едно ястие. На север предпочитатмесните ястия с голямо количество къри и хляб. На юг много повече са вегетарианските ястия и той е известен със своите специалитети. Но ако трябва да се избере само едно индийско ястие, това несъмнено е  пиле тандури. Това е пиле с пикантна индийска гарам масала, изпечено в тандура /глинен съд/. Обикновено се поднася със зеленчуци, сос от кисело мляко и ориз.  
   
                                                                   12Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
 
Индонезия. Мартабак манис/теранг булан (Martabak Manis/Terang Bulan)

  Мартабак манис е сладък дебел индонезийски пирог с разнообразен пълнеж от шоколад и настъргано сирене до фъстък и парченца банан. Можете да го купите от уличните търговци в Индонезия.

13Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
      Испания. Хамон иберико (Jam'on Ib'erico)
     
    Хамон иберико е пикантна шунка от задните части на свинята. Това традиционно испанско ядене, което се сервира с чаша вино, хляб и маслини.

14Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                           Италия: пица (Pizza)
    
    Родното място на пицата е Неапол, град в южна Италия. Пицата в неаполитански стил винаги е хрускаща и съдържа висококачествени продукти : пресни домати, моцарела, босилек и месо. В Италия направата на пица се приема за изкуство, а този който я приготвя  - за художник.

15Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                                                 Канада. ПутИн (фр.Poutine)
                                                 /няма нищо общо с ПуТИН/
             
  Родено в Квебек, пУтин представлява възхитителен празник на калориите, което ще ви сгрее отвътре: картофи фри /изпържени във фритюрник картофи/, обилно покрити с кафяв сос и високомаслена извара.

16Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
          Китай. Задушени на пара уонтони /тестени листа/ (Xiaolongbao)

  Трудно е да се избере само едно ястие от такава голяма и многообразна страна като Китай, но  xiaolongbao /задушени на пара уонтони/ се явяват едно от най-незабравимото ястие на страната. Родното им място е Шанхай и обикновено се пълнят с месо и бульон и се варят на пара в бамбукови кошници.

17Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                      Малайзия. Нази лемак (Nasi lemak)

   Неофициалното национално ястие на Малайзия се явява нази лемак – ориз, приготвен в кокосово мляко и листа от пандана. Блюдото традиционно се поднася завито в листо от банан с лютиво чили, аншуа, фъстъци и варени яйца. Много хора считат, че това ястие лекува от махмурлук.

18Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Мексико. Сос моле (Mole sauce)
 
  Приготвеният от 100 компонента сос моле се явява един от най-сложните сосове в света и има богат кремообразен, шоколадов и пикантен аромати. За негова родина се считат районите Пуебло и Оахака, но ще го срещнете и по цяло Мексико с пилешко или енчилада. 

 
19Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Норвегия. Ракфиск (Rakfisk)

     Ракфиск  е пастърва, която е стояла в сол няколко месеца. Не изисква специално приготвяне и се поднася с лук и сметана. Норвегия дълго време е била бедна страна. Дългата зима е принуждавала хората да се запасяват с храна преди да падне снега и да се хранят с нея. Поради тази причина, традиционната норвежка храна много често се осолява, опушва, или се съхранява по други методи.

20Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Обединени арабски емирства. Шаурма (Shawarma)

    Шаурма се явява една от достъпните ястия в скъпите ОАЕ, което обяснява защо е останало като едно от най-популярните в тази страна. Тя е безквасен хляб, в който е завито накълцано печено месо - обикновено смес от агнешко, пилешко, пуешко и говеждо и зеленчуци. Отгоре често го намазват с хумус,тахини, или лютив сос.

21Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Португалия. Франсезиня (Francesinha)

    Франсезиня  е португалски сандвич от хляб, шунка, linguica (пушен свински колбас) и пържола, покрити отгоре с разтопен кашкавал и доматен сос. Прекрасно се съчетава със студена бира.

22Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Русия. Борш (Borscht)

    Всеки турист при посещение в Русия непременно трябва да пробва борш - супа, приготвена от червено цвекло. Сервира се горещ и е особено приятен  в студено време. Често в него са добавя и лъжица сметана. Прекрасно мезе за руска водка.

.
23Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
                              Румъния. Сармале (Sarmale)

    Сармале са румънски сърми от кисело зеле, пълнени с ориз и кайма.

.
24Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
      Саудитска Арабия. Кабса (Kabsah)

   Блюдо с ориз и голямо количество подправки като карамфил, кардамон, шафран, канела, пипер, индийско орехче и лаврови листа. Обикновено се поднася с месо и зилинчуци. Това ястие се среща  навсякъде в Близкия изток, но е особено популярно в Саудитска Арабия.

25Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Словакия. Кнедли със сирене (Bryndzove Halusky)

   Кнедлите със сирене са неголеми картофени кнедли, които се поднасят с меко овче сирене и бекон.

26Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Словения. Крански колбас (Kranjska klobasa)

    Крански колбас е словенски колбас от свинско месо, приличащ на полския, но е с по-малък размер. Приготвя се от свинско месо /като 20 % са парченца бекон/, сол, вода, пипер и чесън. 


27Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
САЩ. Хамбургер (Hamburger)
    
     Кухнята в САЩ е толкова разнообразна, че е трудно да се определи само едно блюдо като най-типично американско. Но за туристите най-запомнящ е хамбургерът, особено в съчетание с хрупкави пържени картофки и млечен коктейл.


28Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
 
Украина. Вареники (Varenyky)

   Варениките са кнедли с пълнеж от картофено пюре, сирене, кисело, или прясно зеле, или месо. Варят се и ги поднасят със свинска мазнина, лук и сметана.

29Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Уелс. Пироги на Кларк (Clark’s Pies)

   Наричат ги още «Clarkies» или «Clarksies». Това са пикантни пироги, чиято родина е Кардиф, Уелс. Рецептата за пирогите се пази в най-строга тайна,но обикновено съдържат месо, зеленчуци и сос.

30Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Филипини. Адобо (Adobo)

   Адобо e толкова популярно във Филипините, че някои го определят като неофициално национално ястие. То представлява свинско, или пилешко месо, приготвено в оцет, соев сос и чесън. Известно време се вари в марината, за да поеме ароматите, след което се пече до зачервяване.  

31Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Хърватия. Пажски кашкавал (Paski sir cheese)

 Пажският кашкавал е твърд кашкавал от овче мляко. Произвежда се на хърватския остров Паг в Средиземно море и се изнася по целия свят.

32Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Шотландия. Пушена сьомга с черен хляб (Smoked salmon on brown bread)
      
   Това е любимо ястие в Шотландия. Шотландците поливат сьомгата с пресен лимонов сок и я ядат с обикновен препечен черен хляб със зехтин, или кашкавал.

33Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Южна Африка. Пастърма (Biltong)

   Приготвя се от бланширано говеждо, или екзотично месо, например щраусово, нарязано на тънки ленти. Тези ленти от осолено пикантно месо имат действително възхитителен вкус.
 

34Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)
Южна Корея. Панчхан (Banchan)

    Традиционната храна в Южна Корея се състои от такъв брой гарнитури, че е почти невъзможно да се избере само едно ястие. Корейците коонсумират малки порции панчхан поднесени с ориз като kimchi (пикантно зеле), guk (супа), gochujang (с подправка чили), jiggae (различни меса или задушени зеленчуци).

35Лучшие блюда из 35 стран (34 фото)

Япония. Кацудон (Katsudon)

    Суши може да бъде идеалното японско ястие, но кацудон просто не бива да се пропуска. Кацудон е хрупкав, изпържен във фритюрник свински котлет, покрит отгоре с яйце и подправки. Поднася се с купичка ориз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase