Чета, че нямало друга алтернатива за хората, които загубиха къщите си освен да ги настанят във фургони. Това не е вярно. Още до есента тези хора могат да имат нови къщи.
Правителството ще отпусне 50 милиона.
Ако поне 2 милиона българи изпратят три SMS за пострадалите, това прави още 6 милиона. Наложително е да се проследи какво точно става с парите от SMS-си, отиват ли по предназначение и за кого. Но това е в скоби.
Не ме е напуснала надеждата богатите банкери също да дарят  някой лев. Мечтая за времето, когато банкерското съсловие ще направи обща дарителска инициатива. За благородна кауза и от човещина.
Партиите също могат да планират по-скромни предизборни кампании и да отделят пари от субсидиите си за пострадалите в Мизия, Бяла Слатина и Аспарухово. Продължавам да смятам, че това не е демагогия. А дълг.
С част от събраните пари  хората, които останаха без дом, ще могат да имат нови къщи до есента. Няма да са от тухли. Но ще бъдат истински, функционални, устойчиви, красиви.
Говоря за т.нар. еднофамилни дървени къщи. Много български фирми ги правят, дори и по американски стандарт, ако за някой това е важно. Цените са приблизително към 298 евро за метър квадратен. Има и по 235 до 380  евро ца метъра. При една по-голяма поръчка и при състезание между фирмите, цената естествено ще падне, защото и къщите ще се правят по два до три готови типови проекта. Пък и това също ще бъде проява на човещина.
При цени от 298 евро за м.кв. (тоест 500 лева), една къща от 100 кв. м. ще излиза към 50 хил. лева. В такъв случай 500 къщи от 100 квадрата, ще струват около 25 милиона лева. А 700 къщи в същия размер, ще струват към 37 милиона лева. За възрастните хора могат да се направят къщи и с по-малка квадратура, примерно двустайни и т.н. за сметка на по-големите семейства.
Въпрос на разчети е. На действеност. И на добро желание. Част от останалите пари могат да отидат за обзавеждане и вътрешни довършителни работи, ако това се налага в  зависимост от договорените цени. Що се отнася до обзавеждането, битовата техника може да бъде вече използвана, но – задължително - отлично запазена.
Може да поискаме такава и от чужбина, като форма на целева помощ.
Задължително е да се вложат пари и за оправяне на инфраструктурата. По груби сметки от тези 56 милиона (50 от правителството и 6 от SMS-си) всъщност остават към 20 милиона след построяването на 700-те къщи. Съвсем не е малко. Ако се работи съвестно.
Ако дойдат пари от партийните субсидии, от богати дарители и от ЕС – толкова по-добре.Но можем да се справим и така. При това ефикасно и бързо.
Не правя реклама на този вид строителен бизнес, нито на  неговите фирми.
Предлагам решение. Абсолютно безплатно.

 


Коментари Напиши коментар

5

Съгласен

преди 6 години

Често съм мислил като авторката и съм стигал до същите изводи.С парите които се събират хората могат да се устроят както трябва.Тези къщички са евтини,красиви,функционални и няма никакъв проблем нито с ниските зимни температури,нито с това,че хората се топлят на твърдо гориво.Само няма кой да се разтропа,пък и сигурно някой ще крадне малко парички в суматохата.

4

Ей

преди 6 години

Силвия Стефанова, като се събудиш започвай да правиш списък на пострадалите и веднага завеждайте дело срещу държавата. ПАри нЕма,действайте.

3

дедо Ташунко

преди 6 години

На село дървените къщи не са особено подходящи, хората се отопляват и си готвят повечето с печки. Масивното строителство си е масивно, а зимата в Северна България е студена. Който иска да се оправи - сам да се оправя. Ако чака помощ от държавата или от Сталинка в Брюксел. има дълго да чака. "Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се" - Остап Бендер. Разбирам добрите намерения на авторката, за усилията да даде идеи на хората и така да помогне заслужава похвала и поздравления