Снимка БГНЕС, архив
fallback

Ръководителят на звеното за дронове на шиитското движение „Хизбула“ Мохамед Срур е бил убит при израелски удар в южните предградия на Бейрут.

„С голяма гордост и чест Ислямска съпротива обявява мъченическата смърт на командира на муджахидините Мохамед Хюсейн Срур, роден през 1973 г. в град Айта аш Шааб, в южната част на Ливан, заяви "Хизбула".

Няколко часа по-рано израелската армия обяви, че е убила ръководителя на звеното за дронове на групировката.

Според източник, близък до ливанската групировка Мохамед Срур, математик по образование, е бил един от висшите командири на движението, изпратен в Йемен да обучава бунтовниците хуси, които също са подкрепяни от Иран. Той става четвъртият военен лидер на "Хизбула", който е убит при обстрелите от страна на Израел в последните две седмици.

Същевременно норвежките власти издадоха международна заповед за арест на човека, свързан с избухването на пейджърите, използвани от „Хизбула“.

Ринсън Хосе (39 г.) - норвежец от индийски произход, е обявен за изчезнал по време на работно пътуване в САЩ миналата седмица. Той е основател на фирмата Norta Global Ltd, със седалище на бул. "Витоша" в София, която, оказа се, е закупила от Тайван пейджърите, които впоследствие са били продадени на Хизбула.

Българските служби обаче заявиха, че Norta Global Ltd само е регистрирана в България, но не е имала никаква дейност в България. Засечени са обаче финансови потоци към Унгария на стойност 1.6 млн. евро. Впоследствие се разгоря дипломатически минискандал, след като унгарски държавни служители опитаха да прехвърлят вината на нашата страна. Стигна се дори до демарш на българското МВнР пред унгарския посланик.

Сега Хосе е неоткриваем. „На 25 септември полицейският район на Осло получи сигнал за изчезнало лице във връзка със случая с пейджърите - заяви полицията на Осло. - Беше открит случай на изчезнало лице и ние изпратихме международна заповед за издирването му“.

На 18 септември Хосе отказва да коментира пейджърите, журналисти се свързват с него и е прекратил телефонната връзка, когато го питали за бизнеса в България. След това не вече не е отговорил на нито едно от многократните обаждания и текстови съобщения.

Норвежкият работодател на Хосе - DN Media Group, заяви, че той е заминал на конференция в Бостън на 17 септември и компанията не е успяла да се свърже с него от 18 септември насам. Той работи в отдела за продажби на групата, пише "Сега".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 часа

Роден 73г., и се присъединил към джихадистите 86 година. Демек на 13 годишна възраст. Дотук с празните приказки за деца бежанци и невинни арабски тинейджъри. Меркел да си ги прибира вкъщи всичките.

18

Анонимен

преди 7 часа

Ционистите отвращават света от себе си. Май само кукуто президент на Аржентине им е фен. Може би и в Канада. В Европа ги е страх да организират мачове с израелтяни, за да не станат въоръжени размотрици. Азия, откакто се помня, не ги иска в спортн състезания, затова ги набутват в Европа, въпреки че географски не са.

17

Анонимен

преди 7 часа

В туй Хизбула се оказва, че има много вожд и малко индиенец.

fallback