Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Ливанският премиер Наджиб Микати изрази надежда, че скоро може да бъде постигнато примирие, за да се сложат край на боевете между Израел и подкрепяната от Иран "Хизбула", която разтърси страната му и породи страхове от сухопътна инвазия, пише Reuters.

Oще по темата

Израелските въздушни удари през нощта удариха около 75 цели на "Хизбула" в долината Бекаа и Южен Ливан, включително складове за оръжия и готови за стрелба пускови установки, съобщи израелската армия.

При последния смъртоносен удар най-малко 23 сирийци, повечето от които жени и деца, бяха убити, когато Израел удари триетажна сграда в ливанския град Юнин тази нощ, каза кметът на града Али Кусас пред Reuters.
Ливан е дом на около 1,5 милиона сирийци, избягали от гражданската война там.
Съединените щати, Франция и няколко съюзници призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня през границата между Израел и Ливан, като същевременно изразиха подкрепа за прекратяване на огъня в Газа след интензивни дискусии в ООН в сряда.

Микати приветства призива за примирие, но каза, че ключът към прилагането му е дали Израел, който придвижва войски по-близо до Ливан, се е ангажирал да наложи международните резолюции.
Запитан дали скоро може да бъде постигнато прекратяване на огъня, Микати каза пред Reuters: „Надяваме се, че да“.
Временната администрация на Микати включва министри, избрани от "Хизбула", смятана за най-мощната политическа сила в страната.

Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхарт приветства призива за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня.
 
Израел постави като приоритет осигуряването на северната си граница и разрешаването на завръщането там на около 70 000 жители, разселени от почти ежедневна размяна на огън, което "Хизбула" започна преди година в знак на солидарност с палестинската групировка "Хамас" в Газа.

Най-тежките въздушни удари на Израел срещу Ливан от близо две десетилетия рязко се засилиха от понеделник, когато повече от 550 души бяха убити в най-смъртоносния ден в Ливан от края на гражданската война от 1975-1990 г.
Около половин милион ливанци са напуснали домовете си, а болниците са препълнени с ранени. Атентатът последва атаки миналата седмица, когато пейджъри и уоки токита избухнаха в Ливан, убивайки десетки хора и ранявайки хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Шок и ужас

преди 12 часа

Не се научиха мeшepeтата да не се закачат с мошетата че ги бият като маче у дувар. Всеки път едно и също и после peват за примирие.

3

Ельоменат

преди 12 часа

Браво молодец за този коментар печелиш два милиарда рубли ,или обърнато в наши пати два и пиисе

2

Анонимен

преди 12 часа

Когато големите си ги мерят (Израел и Иран), не заставаш (Ливан) по средата защото може и да поемеш нещо.

fallback