Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Израел обяви нова военна кампания срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в централната част на ивицата Газа, където палестински медици съобщиха, че десетки хора са били убити при въздушни удари, предаде Ройтерс. Нападенията усложняват очакваните разговори между посредници, които се опитват да сключат споразумение за прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

Израелските сили съобщиха, че самолетите са нанасяли удари по военни обекти на "Хамас" в централната част на Газа, докато сухопътните войски са действали "целенасочено с указания от разузнаването" в района на Ал Бурейдж - едно от отдавна установените бежански селища в Газа.

"Силите на 98-а дивизия започнаха прецизна кампания в райони на Източен Бурейдж и Източен Дейр ал Балах, едновременно над и под земята", се казва в изявление на израелските военни.

Жителите на засегнатите райони твърдят, че израелските сили са изпратили танкове в Ал Бурейдж, а самолети и танкове са обстрелвали близките селища Ал Магази и Ал Нусейрат, както и град Дейр ал Балах, където танковете не са нахлули.

Израел обеща да унищожи "Хамас", когато започна въздушна и сухопътна офанзива срещу Газа през октомври миналата година, след като бойци на палестинската въоръжена групировка извършиха трансгранично нападение срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки над 250 за заложници. Около 120 от отвлечените все още са държани за заложници на територията на ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху направи обиколка на северната държавна граница с Ливан и заяви, че Израел е готов за решителни действия на север.

Израелски градове по границата, много от които са евакуирани, често стават мишена на нападения с дронове и ракети на ливанската групировка “Хизбула”. Ракетите предизвикаха мащабни горски пожари тази седмица, опустошавайки обширни територии в Северен Израел.

“Който и да си мисли, че може да ни посегне и че ние ще стоим и просто ще наблюдаваме безучастно, прави голяма грешка. Ние сме подготвени за много решителни действия на север. По един или друг начин ще възстановим сигурността на север”, каза Нетаняху, цитиран от БТА.

Подкрепяната от Иран групировка “Хизбула” и Израел си разменят удари от осем месеца насам, наред с войната в Газа, което поражда опасения, че по-широкомащабен конфликт може да обхване района.

Враждебните действия между Израел и “Хизбула” кулминираха през 2006 г., когато те поведоха война и десетки хиляди души от двете страни на конфликта бяха принудени да напуснат домовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Ислямисти=терористи

преди 3 месеца

Иранският ислямски джихадистки режим е виновен за организация, въоръжаване на почти всички ислямски терор. групи като Ливанска Хизбула, Сирийски АлКайда, Палестински Хамас, Джихад ИДИЛ, Йеменски Хути и др.и отдавна планира геноцид и обстрелва Израел с хиляди ракети без дори да е обяви война по законния ред, а като престъпната организация Палестинска автономия е свързан с много ислямски терорист. групи въоръжаван от Русия Китай и подкупвани от ЕС САЩ и др протерористи но горко на в антисемити,

32

мисир news

преди 3 месеца

Израел не е отслабвал за да засилва воената интервенция мисири!Аман от глупости!

31

Анонимен

преди 3 месеца

Евреите би трябвало да са разбрали за какво бог им е дал земя. Разселени от Рим са имали доста време да размишляват. Може би за да разбират и уважават нуждите и на другите народи.

fallback