Снимка: архив, БГНЕС

Сблъсъци избухнаха снощи за втори път през вчерашния ден между израелската полиция и палестинците на територията на комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим, съобщиха пред Ройтерс очевидци, само часове след като арестът и извеждането на над 350 души при полицейска операция на територията на комплекса на храма и въпреки призива на САЩ за успокояване на напрежението.

Сблъсъците, които избухнаха по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и в навечерието на еврейския празник Пасха, предизвикаха размяна на огън между Израел и въоръжени бойци в Газа, както и опасения от разрастване на насилието.

Снощи за втори път служители на израелските органи на реда влязоха в комплекса на мюсюлманския храм и опитаха да евакуират богомолците, използвайки зешеметяващи гранати и гумени куршуми, казаха представители на Вакъфа, назначената от Йордания ислямска организация, стопанисваща комплекса на джамията.

Богомолците хвърляли предмети по полицаите, казаха очевидци. Палестинският Червен кръст съобщи, че шест души са ранени.

Израелската полиция заяви, че десетки младежи са внесли камъни и пиротехника в джамията и са се опитали да се барикадират в нея. Но Вакъфът каза, че полицаите са влезли по време на молитви.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас коментира, че "израелската операция в джамията Ал Акса и посегателството от израелска страна срещу богомолци са шамар по неотдавнашните усилия на САЩ за гарантиране на мира и спокойствието по време на Рамазана".

По-малко от 24 часа по-рано израелските органи на реда отново щурмуваха джамията, за да изведат от нея по думите им агитатори, които се били заключили вътре, след като усилията това да стане чрез диалог се провалили.

Палестинският Червен кръст заяви, че при първите за вчерашния ден сблъсъци са пострадали 12 палестинци, включително от гумени куршуми и побои. Израелската полиция съобщи, че двама нейни служители са били ранени при този случай.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби изрази безпокойство от насилието в джамията и заяви, че е наложително израелците и палестинците да успокоят напрежението.

Арабската лига осъди категорично израелската полицейска операция срещу джамията Ал Акса в Йерусалим и заяви, че акцията на органите на реда застрашава регионалната стабилност, предаде Ройтерс.

В позиция, разпространена след извънредно заседание, посветено на случая, лигата заклейми по думите ѝ "престъпленията, извършени от израелските окупационни сили срещу беззащитни мюсюлмански богомолци" в храма.

Предприетата в ранните часове на днешния ден акция крие опасност от "задействане на спирала на насилие, застрашаваща сигурността и стабилността в региона и света", се допълва в комюникето.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ситуацията е предизвикана от "екстремисти", които са се барикадирали в джамията с оръжия, камъни и пиротехника.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абдул Гаит осъди операцията в отделно изявление по-рано днес.

"Екстремисткият подход, на който е подвластна политиката на израелското правителство, ще доведе до масови сблъсъци с палестинците, ако на него не бъде сложена точка", заяви той.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase