Снимка: БГНЕС

Иран обмисля да гласува законопроект относно възможността за оттегляне от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA). Това заяви иранският външнен министър Хосейн Амир-Абдолахян в интервю за "Ал Джазира".

"В парламента на Иран беше внесен законопроект за определяне на максимален срок за преговори по ядрената сделка. Вратите на диалога няма да бъдат отворени завинаги", предупреди той.

Коментарът му идва, след като иранското външно министерство отхвърли възможността за сключване на временна ядрена сделка, докато продължават преговорите по JCPOA.

Още по темата
През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април миналата година Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република.

Коментари Напиши коментар

2

Аууууу....

преди 2 месеца

...замириса на мощно сарматизиране както в Иран и Китай, така и в Куба и КНДР. Работата отива на рязко падане на температурата под нулата и то за постоянно. А забравих Индия и Бразилия, и те с кеф ще се сарматизират. А където говори Сармат, Боговете са по- ниски от тревата ;).

1

Анонимен

преди 2 месеца

*** си, ела си... Те Техеран ще чакат САЩ да им хрумне искат ли да спазват договора или не. И като САЩ решат, Иран ще скача веднага да изпълнява. Това да не им е България? Хахахах.