Снимка: архив, БГНЕС

Командирът на руските сили в Сирия се срещна с кюрдски командир във връзка със заплахите на Турция да предприеме нова операция в Северна Сирия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на кюрдски говорител и на арабска телевизия.

Още по темата
Сиаманд Али, говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили, заяви пред Асошиейтед прес, че генерал-лейтенант Александър Чайко се е срещнал в неделя с кюрдския командир Мазлум Абди в Североизточна Сирия. Говорителят обаче подчерта, че не разполага с детайли какво са си говорили двамата командири.

Чайко се среща с кюрдския командир броени дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече да предприеме сухопътна операция в Северна Сирия срещу базираните там кюрдски организации. Заканите на турския лидер са свързани с експлозията в Истанбул на 3 ноември, при която загинаха шестима души и десетки бяха ранени.

Русия призовава за намаляване на напрежението по границата на Турция със Сирия.

Турция през изминалата седмица нанесе военновъздушни удари по обекти на кюрдски организации в Северна Сирия и Ирак, за да си отмъсти за експлозията, за която според Анкара са виновни тези организации.

Базираната в Ливан телевизия "Ал Маядин" съобщи, че Чайко е обсъдил с Абди напрежението по границата на Сирия с Турция и какво може да бъде направено, за да не предприемат турските сили нова голяма операция. Според "Ал Маядин" Чайко е предложил войници от сирийските правителствени сили да бъдат разположени на разстояние до 30 км на юг от границата.

Друг говорител на Сирийските демократични сили - Арам Хана, заяви вчера пред телевизия "Ал Арабия", че руснаците са предали на кюрдите условията на Турция.

"Отхвърлихме всички искания на турските окупатори", изтъкна Хана, без да разкрива повече подробности.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase