Снимка: БГНЕС

Турската армия има нужда само от няколко дни, за да се подготви за сухопътно нахлуване в Северна Сирия, и такова решение може да бъде взето на заседание на кабинета в понеделник, съобщиха турски официални лица, докато турските сили бомбардираха кюрдска милиция от другата страна на границата, съобщава "Ройтерс".

Гаубици, изстрелвани ежедневно от Турция, поразяват цели на кюрдската YPG в продължение на една седмица, а военни самолети извършват въздушни удари.

Ескалацията идва след смъртоносната бомбена атака в Истанбул преди две седмици, за която Анкара обвини милицията YPG. YPG отрича да е замесена в бомбения атентат и понякога отговаря на трансграничните атаки с минометен обстрел.

"Турските въоръжени сили се нуждаят само от няколко дни, за да станат почти напълно готови", заяви един от високопоставените служители, като добави, че съюзените с Турция сирийски бунтовници са били готови за такава операция само няколко дни след бомбата в Истанбул на 13 ноември.

"Няма да отнеме много време операцията да започне", каза той. "Това зависи само от това дали президентът ще даде думата."

Турция и преди е предприемала военни нахлувания в Сирия срещу YPG, считайки я за крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която Турция, САЩ и Европейският съюз определят като терористична група.

ПКК също така отрича да е извършила нападението в Истанбул, при което бяха убити шестима души на оживена пешеходна алея.

Още по темата
Президентът Тайип Ердоган заяви, че Турция ще започне сухопътна операция, когато това е удобно, за да осигури южната си граница. Той ще председателства заседание на кабинета в 15:30 ч.

"Всички приготовления са завършени. Сега това е политическо решение", заяви пред "Ройтерс" друг турски служител, също пожелал анонимност преди заседанието.

Още през май Ердоган заяви, че Турция скоро ще започне военна операция срещу YPG в Сирия, но тогава такава операция не се състоя.

"Неизбежна" операция


Първият турски служител заяви, че сухопътната операция, насочена към районите на Манбидж, Кобани и Тел Рифат, е неизбежна, за да се свържат районите, поставени под контрола на Турция и нейните сирийски съюзници с нахлуванията от 2016 г. насам.

Анкара е била в контакт с Москва и Вашингтон относно военните си действия, добави лицето.

Съединените щати са заявили на членката на НАТО Турция, че имат сериозни опасения, че една ескалация ще повлияе на целта за борба с бойците на "Ислямска държава" в Сирия.

Русия поиска от Турция да се въздържа от пълномащабна сухопътна офанзива. Тя подкрепя сирийския президент Башар Асад в 11-годишната война в страната, докато Анкара подкрепя бунтовниците, които се борят за свалянето му.

В понеделник Министерството на отбраната съобщи, че турската армия е "неутрализирала" 14 бойци от YPG, които са се подготвяли да извършат нападения в сирийски райони под контрола на Турция. То обикновено използва този термин, за да опише жертвите.

В събота министерството на отбраната съобщи, че трима турски войници са били убити в Северен Ирак, където армията провежда операция срещу ПКК от април.

Цитиран е министърът на отбраната Хулуси Акар, който е пътувал до граничния район на Ирак и в неделя е заявил на военните командири, че Турция ще "изпълни задачите" на мисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase