Снимка: БГНЕС

Пет убийства са извършили силите за сигурност в кюрдския регион на Иран в понеделник по време на протест заради смъртта на жена в ирански полицейски арест, съобщи "Ройтерс", като се позова на информация от правозащитна група.

Протестите продължават трети ден. Смъртта на 22-годишната Махса Амини разпали гнева на хора в цялата страна.

Младата арестантка от иранската провинция Кюрдистан изпадна в кома и почина след ареста ѝ Техеран миналата седмица от моралната полиция, която прилага строги правила в ислямската република, изискващи от жените да покриват косите си и да носят свободни дрехи на обществени места. Органите на реда отхвърлиха подозренията, разпространявани в социалните мрежи, че тя е била бита. Версията им е, че жената просто е паднала, докато е чакала с други задържани жени. Демонстрации имаше в редица населени места. Персийският хаштаг #MahsaAmini е използван близо 2 милиона пъти в Twitter.

Още по темата
Две от полицейските жертви са били протестиращи в кюрдския град Сакез, срещу които полицията е стреляла. Сакез е родният град на Амини - съобщава в Twitter Организацията за човешки права "Хенгау". По нейна информация още двама души са убити в град Дивандарех "от директен огън" от силите за сигурност, а пети е бил убит в Дехголан, също в кюрдския регион.

На този етап няма нито официално потвърждение за смъртните случаи.

Официалната информационна агенция IRNA съобщи, че в редица градове в седем провинции е имало "ограничени" протести, които са били разпръснати от полицията.

Държавната телевизия съобщи, че редица протестиращи са били арестувани, но отхвърли "някои твърдения за смъртни случаи в социалните медии".

Полицията заяви, че Амини се е разболяла, докато е чакала заедно с други жени, задържани от нравствената полиция.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 2 месеца

До Моника Бонева и до 13 - Преди време имаше публикация с интервюта, взети от турци, изселени в миналото от България. Става въпрос за "Голямата екскурзия" през 80-те години. Един мъж се беше оплакал, че дори в град като Измир му направили забележка за облеклото. Казали му, че там с бермуди ходят само туристите, а той ще трябва да се показва на обществени места с панталони с дълги крачоли и ризата му дори в горещините да бъда закопчана чак до горе.

15

моника бонева

преди 2 месеца

До Анонимен така ще е като ходите със забрадки и хленчите като жени,скоро и вас. Милиони като тези, чакат на границата с Турция!Дойдат ли жална ви майка.Ако за жените се счита за приемливо някой неща, то за мъжете същите неща ще са голям срам!

14

Дуло

преди 2 месеца

Каква ирония - да се наричат "нравствена полиция" абсолютно извратени в морално и духовно отношение ***, чиито ръце всекидневно са изцапани с кръвта на невинни жертви!....