Снимка: БГНЕС

Във вторник Турция извърши въздушни удари в Северна Сирия близо до границата, при който са загинали най-малко 11 души, включително сирийски правителствени войници.

Нападението е станало западно от северния град Кобани и идва на фона на напрежението в Северна Сирия между подкрепяните от САЩ кюрдски бойци и подкрепяните от Турция опозиционни въоръжени формирования.

Сирийските държавни медии цитират неназован военен служител, според когото турските въздушни удари са убили трима войници и са ранили шестима. Служителят заяви, че сирийските войски са отвърнали на удара, като са атакували позиции на турската армия и на подкрепяните от Турция опозиционни бойци.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория, която наблюдава конфликта в страната, заяви, че при турския въздушен удар са загинали 11 души, като добави, че не е ясно дали всички те са сирийски войници. Според информацията осем души са били ранени.

Още по темата
Hawar News, информационната агенция за полуавтономните кюрдски райони в Сирия, съобщи, че са убити 16 сирийски войници, а друга кюрдска информационна агенция, North Press Agency, заяви, че са убити 22 войници.

Различията в данните за жертвите непосредствено след нападенията не са рядкост в Сирия.

Министерството на отбраната на Турция съобщи във вторник, че 13 предполагаеми кюрдски бойци са били убити, след като турската артилерия е отвърнала на смъртоносна атака срещу турски граничен пост край град Биречик в граничната провинция Санлиурфа. Министерството заяви, че операциите в региона продължават.

Губернаторът на провинцията Салих Айхан съобщи пред турската държавна агенция "Анадолу", че при нападението срещу граничния пункт "Чичекалан" рано във вторник е бил убит един войник, а други четирима са били ранени.

От 2016 г. насам Турция е започнала три големи трансгранични операции в Сирия и вече контролира някои територии в северната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase