Снимка: БГНЕС

Службата на ООН за правата на човека съобщи, че по време на конфликта в Сирия от март 2011 г. насам са били убити 306 887 цивилни граждани, което представлява около 1,5 % от населението на страната преди войната, като според Службата това е най-високата оценка досега, предаде "Ройтерс".

Конфликтът в Сирия възникна в резултат на мирни протести срещу управлението на президента Башар Асад през март 2011 г. и се превърна в многостранен, продължителен конфликт, който привлече световните сили.

Фронтовата линия е в по-голямата си част замразена от години, но насилието продължава, а хуманитарната криза се задълбочава и милиони хора все още са разселени в границите на Сирия.

Последният брой на загиналите, базиран на осем източника на информация и обхващащ първите 10 години от конфликта до март 2021 г., възлиза на 83 смъртни случая средно на ден, от които 18 са деца.

"Обемът на цивилните жертви през последните 10 години представлява зашеметяващите 1,5 % от общия брой на населението на Сирийската арабска република в началото на конфликта, което поражда сериозни опасения относно неспазването на нормите на международното хуманитарно право за защита на цивилното население от страните в конфликта", се казва в доклада, който е изготвен по поръчка на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Още по темата

Въпреки това се смята, че тази оценка представлява "само част от всички смъртни случаи", се казва в доклада, тъй като тя включва само тези, които са загинали в пряк резултат от войната, но не и косвените смъртни случаи, причинени от липсата на здравни грижи или достъп до храна и вода. Не са включени и смъртните случаи на нецивилни лица.

Най-важната причина за смъртта на цивилни граждани е от така наречените "многобройни оръжия" (35,1 %), които включват сблъсъци, засади и кланета, показва докладът на ООН, придружаващ изявлението. Втората причина за смъртта е от тежки оръжия (23,3%).

Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че последният анализ ще даде "по-ясна представа за сериозността и мащаба на конфликта".

Миналата година ООН съобщи, че досега в Сирия са били убити най-малко 350 209 души. 

Във вторник обаче Франческа Марота, отговаряща за методологията в Службата на ООН за правата на човека, уточни, че тези данни включват и нецивилизовани лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase