Снимка: БГНЕС

По данни на службите за борба с бедствията рано в сряда при земетресение с магнитуд 6,1 в Афганистан са загинали 950 души, над 600 са ранени, а броят на жертвите се очаква да нарасне, докато постъпва информация от отдалечените планински села, пише "Ройтерс".

Снимки в афганистанските медии показват къщи, превърнати в развалини, а тела, завити с одеяла, лежат на земята.

В спасителните операции са използвани хеликоптери, които да достигнат до ранените и да доставят медицински материали и храна, заяви служителят на вътрешното министерство Салахуддин Аюби.

"Броят на загиналите вероятно ще нарасне, тъй като някои от селата са в отдалечени райони в планините и ще отнеме известно време да се съберат подробности."

Земетресението в сряда е най-смъртоносното от 2002 г. насам. То е ударило на около 44 км от югоизточния град Хост, близо до границата с Пакистан, съобщи Геологическата служба на САЩ (ГСС).

Повечето от потвърдените смъртни случаи са в източната провинция Пактика, където са загинали 255 души, а повече от 200 са ранени, добави Аюби. В провинция Хост са загинали 25 души, а 90 са били откарани в болница.

Върховният лидер на управляващите талибани Хайбатула Ахундзада поднесе съболезнованията си в изявление.

Провеждането на спасителна операция може да се окаже сериозно изпитание за талибаните, които завзеха страната през август и са лишени от голяма част от международната помощ поради санкциите.

Трусът е усетен от около 119 млн. души в Пакистан, Афганистан и Индия, съобщиха от EMSC в Twitter, но нямаше незабавни съобщения за щети или жертви в Пакистан.

Според EMSC земетресението е било с магнитуд 6,1, а според USGC - 5,9.

Към предизвикателството за афганистанските власти се прибавят и неотдавнашните наводнения в много региони, които според агенцията за бедствия са отнели живота на 11 души, ранили са 50 и са блокирали участъци от магистрали.

Бедствието се случва в момент, когато Афганистан се бори с тежка икономическа криза, откакто талибаните поеха властта, след като водените от САЩ международни сили се изтеглиха след две десетилетия война.

В отговор на превземането на страната от талибаните много държави наложиха санкции на банковия сектор на Афганистан и намалиха помощта за развитие на стойност милиарди долари.

Още по темата

Хуманитарната помощ обаче продължава да се предоставя от международни агенции, като например ООН.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA) заяви, че Афганистан е помолил хуманитарните агенции да помогнат в спасителните дейности и че в засегнатия от земетресението район са изпратени екипи.

Говорител на афганистанското външно министерство заяви, че Афганистан ще приветства международната помощ. Съседен Пакистан заяви, че работи за предоставяне на помощ.

Големи части от Южна Азия са сеизмично активни, тъй като тектонската плоча, известна като Индийската плоча, се придвижва на север към Евразийската плоча.

През 2015 г. земетресение разтърси отдалечения афганистански североизток, при което загинаха няколкостотин души в Афганистан и близкия северен Пакистан.

През януари в Западен Афганистан отново имаше земетресение, при което загинаха повече от 20 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase