Снимка: БГНЕС

Ръководството на Турция изрази раздразнение от речта на министър-председателя Кириакос Мицотакис във вторник пред Съвместната сесия на Конгреса на САЩ, а турският вицепрезидент Фуат Октай я определи като "театър" и "шоу", пише "Катимерини".

Октай призова членовете на Конгреса на САЩ да помислят два пъти, преди да аплодират речта на Мицотакис, който спомена турския ревизионизъм и 48-годишната окупация и разделяне на Кипър. Октай също така заяви, че Гърция нарушава турското въздушно пространство.

"В Конгреса на САЩ, който наричаме съюзническа страна, ние гледахме, вие гледахте, театъра, който се разиграваше за Турция и ТРНК [непризнатата единица в окупирания от Турция Кипър]", каза той. "Те стоят и ръкопляскат на гръцкия министър-председател, който се противопоставя на решението за две държави в Кипър. Да се държиш така, сякаш на острова няма кипърски турци, е много неприятна ситуация", добави той.

Още по темата
Октай заяви, че Гърция играе игра по отношение на 12 мили от териториалните си води в Егейско море и "постоянно нарушава въздушното ни пространство".

"В този момент, когато регионалното сътрудничество е по-важно от всякога заради руско-украинската криза, всеки трябва да се замисли за какво се бори, какво подкрепя и какво казва", подчерта той.

Съобщава се, че при сегашната обстановка във Вашингтон Анкара смята, че ще бъде трудно да получи одобрение за програмата за модернизация на турските F-16.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Анкара не може да одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Ердоган заяви, че дипломатите от двете страни "не бива да си правят труда да пътуват до турската столица", като добави: "Разширяването на НАТО е важно за нас само на ниво, на което ще се зачитат нашите чувствителни чувства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase