Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица руските военни самолети засилиха атаките си срещу последния бастион на опозицията в Северозападна Сирия - Идлиб, като нанесоха повече от 20 въздушни удара в региона.

В Идлиб, известен като мъртвата точка на гражданската война в Сирия, която продължава вече близо десетилетие, се наблюдава голяма активност.

Руски военни самолети извършиха въздушни нападения с три въздушни бомби над района на Бара в южната част на Идлиб, четири въздушни бомби над района на Анкави, четири въздушни бомби над района на Рувайха, осем въздушни бомби над района на долната част на Барза и две въздушни бомби над района на Машхад в северната част на Идлиб.

Местни източници от региона заявиха, че мишени на военните самолети отново са били невинни цивилни и че жителите на региона живеят в страх. Не беше предоставена информация за загубите на човешки живот и имущество при интензивните въздушни нападения, продължили една седмица, пише "Дейли Сабах".

Според опозиционната авиационна обсерватория нападението е извършено от руски военни самолети тип Су-34, а от 5 март 2020 г. насам са извършени 373 въздушни удара.

Въпреки че ООН призовава "да се спрат нападенията срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура", в резултат на бомбардировките са нанесени щети на инфраструктурата и икономическите съоръжения.

Турция предприема мерки срещу възможността да се сблъска с нова миграционна вълна от Идлиб, с който има обща граница от около 130 км.

В провинцията на Идлиб се строят брикетни къщи, за да се настани населението, което бяга от Идлиб. Наблюдателните пунктове за прекратяване на огъня, които са създадени по границите на "зоната за деескалация в Идлиб" от октомври 2017 г., все още функционират.

Още по темата
Специалният пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен заяви във вторник, че "Сирия е горещ, а не замразен конфликт".

Той заяви, че са се увеличили въздушните удари в северозападната част на страната, засилили са се сблъсъците около Африн и в североизточната част на страната и продължава размяната на ракетен огън и обстрел по всички фронтови линии, както и използването на самоделни взривни устройства и коли бомби, заедно с други инциденти в областта на сигурността.

"Настоящата стратегическа безизходица на терен и отсъствието на Сирия от заглавията на вестниците не бива да заблуждават никого, че конфликтът се нуждае от по-малко внимание или по-малко ресурси, или че политическото решение не е спешно", каза той.

"Всъщност конфликт от такъв мащаб изисква цялостно решение" в съответствие с пътната карта от 2012 г.

Докато войната в Украйна бързо наваксва, Педерсен заяви, че "Сирия остава най-голямата криза на разселване в света" с 6,8 милиона бежанци и 6,2 милиона разселени лица в страната - "половината от населението преди войната".

Помощник-генералният секретар по хуманитарните въпроси Джойс Мсуя също предупреди, че докато светът се обръща към други конфликти, "Сирия е на път да се превърне в поредната забравена криза".

"Въпреки това милиони сирийци се борят всеки месец, за да оцелеят, да изхранват семействата си и да осигурят бъдеще за децата си", каза тя. "За много от тях положението никога не е било по-тежко от избухването на насилието през 2011 г."

Мсуя заяви, че "зашеметяващите 4,1 млн. души" в контролираната от опозицията северозападна Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ, като почти един милион души, предимно жени и деца, живеят в палатки, "половината от които са надхвърлили нормалната продължителност на живота си".

В началото на юли 2020 г. Китай и Русия наложиха вето на резолюция на ООН, която предвиждаше запазване на два гранични пропускателни пункта от Турция за доставка на хуманитарна помощ в северозападната част на Сирия в Идлиб. Дни по-късно Съветът разреши доставката на помощ само през един от тези пунктове - Баб ал-Хава. Този едногодишен мандат беше удължен с една година на 9 юли 2021 г.

Мсуя съобщи на Съвета, че миналата година ООН е изпращала около 800 камиона с трансгранична помощ в северозападната част на страната всеки месец, като "постоянно е достигала до 2,4 милиона души".

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че помощта трябва да се контролира от сирийския режим, който е негов съюзник, и да се доставя през линиите на конфликта.

Мсуя заяви, че в северозападната част на страната са изпратени три конвоя, преминаващи през линията на конфликта, но на този етап те не могат да заместят трансграничните доставки на помощ.

Небензя нарече това "просто нежелание да се реши проблемът с хуманитарните доставки от Дамаск до Идлиб".

"Нека бъда откровен, при тези обстоятелства едва ли можем да видим някаква причина, поради която трансграничната резолюция да бъде подновена отново", каза той.

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 4 месеца

Ревът натовците за ислямистките си протежета... вакуумни бомби за ислямистката и натовска !

34

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен 36, копейка, нали царя ти Пууттаран обяви победа в Сирия? Какво стана всъщност? Да не стана като за трите дена "специална операция" за завземането на Украйна.

33

Анонимен

преди 4 месеца

А дали има нещо вярно в тази новина или пак всичко е лъжа?