Снимка: БГНЕС

В сряда в северозападната провинция Бурса един човек загина, като други четирима са били ранени след експлозия в автобус, превозващ затворнически надзиратели. Автобусът е превозвал надзирателите до работното им място, когато около 7:30 ч. местно време се е взривило превозното средство. Губернаторът Якуп Канболат на провинцията заяви в изявление, че "вероятно ръчно изработено" взривно вещество е причинило експлозията, при която е загинал "един служител". Той заяви пред репортери, че един от ранените е в критично състояние, пише "Дейли Сабах".

Автомобилът се е движел през жилищен район в централния квартал Османгази на Бурса. То се е намирало в близост до метростанция, когато взривното устройство, за което се смята, че е било с дистанционно управление и е било оставено на пътя, е избухнало. Шофьорът е успял да спре автобуса на около 100 метра от мястото. Автобусът е бил силно повреден, като всички стъкла са били изпочупени.

Още по темата
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на правосъдието Бекир Боздаг се отправиха към района на експлозията малко след нападението.

"В момента извършваме необходимата работа, за да определим извършителите на терористичното нападение. Надяваме се, че извършителите ще бъдат заловени скоро", заяви Сойлу.

Терористичните нападения в големите градове днес са рядкост, благодарение на широкомащабната антитерористична кампания, насочена срещу ПКК и ДАЕШ - две потенциални заплахи за сигурността. Последните мащабни терористични нападения се случиха през 2017 г. в Истанбул, когато въоръжен мъж от ДАЕШ уби 39 души по време на новогодишни празненства в нощен клуб. Бурса, град на юг от Истанбул и четвъртата най-населена провинция в страната, беше пощаден от годините на терористични кампании на ПКК и поредица от терористични атаки на ДАЕШ, които бяха насочени към многолюдни райони в Истанбул и столицата Анкара.

На 27 април 2016 г. атентатор-самоубиец се насочи към района между Улу Камий (Голямата джамия) и историческия покрит пазар в сърцето на Бурса, но никой не беше убит освен атентатора-самоубиец при нападението, което рани дузина минувачи. За нападението се е обявила група, свързана с ПКК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase