Снимка: БГНЕС

Във вторник, два дни след свалянето на Имран Хан от поста министър-председател на Пакистан в драматичен вот на недоверие, Нур Алам Хан - политик и бивш член на партията на Хан - вечеря в ресторант, когато е заговорен от друг посетител.

Мъжът започнал да крещи "предател", "американски агент" и "превратаджия", след което се нахвърлил да удари Хан, който се опитвал да го игнорира. В средата на ресторанта политикът и разгневеният гласоподавател започват да се карат, като храната и масите се разхвърчават.

За Нур Хан, който беше сред десетките членове на поддръжниците на Имран Хан, които наскоро смениха страната си и гласуваха срещу него във вота на недоверие, инцидентът беше кулминацията на нарастващите обиди, на които беше подложен през последните седмици от поддръжниците на бившия министър-председател.

"Откакто обявих, че ще гласувам срещу Имран Хан във вота на недоверие, бях подложен на тормоз и смъртни заплахи", каза той. "Получавах телефонни обаждания, в които се казваше: ще убием теб и децата ти като Беназир Бхуто (бившия министър-председател, който беше убит), защото си американски агент и си предал министър-председателя Имран Хан."

Още по темата
Подобен хаос настъпи и в събота по време на събранието на парламента на Пенджаб, на което трябваше да се обсъжда изборът на нов главен министър , когато поддръжници на партията на Хан "Пакистански техрик-е-инсаф" (ПТИ) и депутати от опозицията започнаха да се конфронтират агресивно, а заместник-председателят на парламента Сардар Дост Мухаммад Мазари беше нападнат от членове на съкровищницата, пише в. "Гардиън".

След инцидента бившият министър на информацията и близък съюзник на Хан Фавад Чаудри написа в Туитър, че Пакистан е "на сантиметри от пълноценни граждански вълнения".

"Имран Хан е проявил максимална сдържаност", каза той. "Много скоро дори той няма да е в състояние да спре тази много разгневена тълпа и ще видим как страната ще потъне в граждански размирици".

Хан, най-добрият играч на крикет в Пакистан, превърнал се в благочестив ислямистки министър-председател, беше избран през 2018 г. на вълна от популистки настроения, като се обяви срещу Запада и мощните пакистански политически династии, които бяха забулени в обвинения в корупция. Но въпреки че харизмата и популистката му реторика не спираха да привличат тълпите на митингите, той също така ръководеше период на огромни финансови сътресения и огромна инфлация, които опустошиха икономиката.

След като губи подкрепата на влиятелните военни, опозицията внася вот на недоверие, подкрепена от мнозина от собствената коалиция на Хан, които са загубили доверие в министър-председателя. Шехбаз Шариф, лидер на опозиционната коалиция и брат на бившия министър-председател Наваз Шариф, беше избран от националното събрание за негов наследник.

Но отстраняването на Хан по никакъв начин не е довело до отпадане на популистката политика, която той развиваше по време на мандата си. Мнозина се опасяват, че дълбоката поляризация, култивирана от Хан, може да се окаже силно дестабилизираща за Пакистан, тласкайки страната към по-големи политически сътресения, които новият министър-председател, известен повече с уменията си на администратор, отколкото на харизматичен лидер, може да не успее да овладее.

През последните дни подстрекателският лозунг на Хан, който отново се върна към предизборната си кампания, беше "ghaddari" - предатели - като всеки, който му се противопоставя, независимо дали става въпрос за политическите партии, медиите, активистите, интелектуалците и съдебната система, беше очернен като част от "чуждестранен заговор" за отстраняването му.

Первез Худбхой, анализатор, който е писал много за Хан, нарича бившия министър-председател "истински популист".

"Хан поляризира Пакистан до такава степен", казва Худбхой. "Следващите дни ще бъдат хаотични, тъй като ненаситната му жажда за власт го прави наистина опасен за тази страна."

Провокирайки популярните антизападни настроения, които той използваше през последните четири години на власт, Хан продължи да прокарва тезата, че вотът на недоверие, който го свали от власт, е "чуждестранен заговор" на Запада, като в доказателство на това цитира дипломатическа кореспонденция със САЩ.

САЩ категорично отричат и не са представени категорични доказателства за заговор. На рядка пресконференция в четвъртък генерал-майор Бабар Ифтихар, говорител на въоръжените сили, разби на пух и прах разказа на Хан и отхвърли твърдението, че дипломатическата телеграма съдържа доказателства за чужда намеса.

Ифтихар, позовавайки се на дипломатическото съобщение, заяви: "Дали в него е използвана дума като конспирация? Мисля, че не."

Той също така уточни, че САЩ никога не са искали армейски бази в Пакистан - нещо, което Имран хан използва като "доказателство", че САЩ искат той да бъде свален от власт. И все пак позицията на военното ведомство, което има огромна власт в страната, превърна неговите членове в мишена на кампания в социалните медии, водена от поддръжниците на Хан, които смятат, че армията е изиграла роля за падането на премиера от власт.

През последните дни бяха изпратени десетки хиляди туитове с критики към армията. В сряда Федералната агенция за разследване (ФИА) арестува 12 активисти на социалните медии, за които се твърди, че са водили тези кампании, които Ифтихар нарече "незаконни, неморални и против националните интереси".

По улиците на градове и села в Пакистан разказът, че Хан е станал жертва на западен заговор, е силен и повсеместен, а хиляди хора продължават да излизат на протести в негова подкрепа.

Обръщайки се към огромна тълпа в сряда, Хан заяви, че е настъпил решителен момент и нацията трябва да избере дали иска "робство или свобода" от САЩ. Хан обвини лидерите на опозицията, че са "вносно правителство", което е "роб на САЩ", и заяви, че той и неговите поддръжници ще бъдат на улицата, докато не бъдат обявени нови избори.

35-годишният Мухамад Банарас, жител на Исламабад, заяви, че Хан е първият министър-председател, който "мисли за бедните и предизвиква корумпираните".

"Хан е говорил за исляма, правата на кашмирците и срещу корупцията. Западът и САЩ са против него, те не искат Пакистан да бъде велика нация. Трябва да подкрепим Хан в тази борба", заяви Банарас.

Рима Омер, адвокат, която е станала жертва на продължителна кампания за онлайн тролене от страна на поддръжниците на Хан, заяви, че Хан е предизвикал вълна от обществен гняв, която трудно може да бъде овладяна.

"Този разказ не се основава на никакви доказателства и многократно е развенчаван", каза Омер. "Въпреки това Имран Хан следва наръчника на Гьобелс, използвайки "удобни лъжи", които предизвикват силни емоции и бълват омраза и презрение, без да се интересува от това колко опасни могат да бъдат последиците за обществото."

Тъй като се очаква Хан да се бори на следващите парламентарни избори, които вероятно ще бъдат свикани преди края на годината, мнозина предричат нестабилно време за Пакистан. "Не бях опасен, когато бях в правителството", заяви Хан в сряда, говорейки на митинг. "Но сега ще бъда."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase