Снимка: архив, БГНЕС

Обсадени и непрекъснато обстрелвани градове, разрушени болници - руската армия действа в Украйна по същия начин, както в Сирия, за да накара противника да капитулира, а населението да избяга. Така смята френският хуманитарен лекар Рафаел Пити, очевидец на сирийския конфликт от единайсет години.

"Видяхме как руснаците постигнаха капитулацията на Алепо (през 2016 г. - бел. АФП). Направиха го на три етапа: първо обкръжиха града, после го подложиха на всекидневни интензивни бомбардировки (. . .) и след това изчакаха хората да се предадат заради глада, студа, липсата на питейна вода", обяснява за АФП този представител на Съюза на организациите за медицинска помощ и грижи (UOSSM) за Франция.

Още по темата
"Населението не е важно. За руснаците животът няма същата стойност като за нас. В тях е заложена програма от бившия СССР. Тя е на КГБ, съответно личността няма значение, значение има само поставената цел", твърди той.

Според него руснаците са си взели поуки от Афганистан. "Окупирате ли градове от вътрешността, улеснявате партизанската война", казва той. "Целта е да направите обратното, да накарате противника сам да напусне града".

Мариупол - стратегическо пристанище на Черно море, е най-красноречивият пример за това от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Над 2000 местни жители, хванати в капана на обстрелите, студа и глада, вече са убити в обсадения град по данни на кметството.

На 9 март педиатрична болница там бе пометена от бомба - това напомни за множеството разрушени медицински центрове в Сирия, където руската армия се бие с бунтовници на страната на режима на Башар Асад.

 "Противобункерни оръжия"

"Това са оръжия за война с цел тероризиране на населението. Щом разрушат болниците, хората бягат", посочва професор Пити, анестезиолог-реаниматор и специалист по военна медицина.

"В Сирия дори преместихме по едно време болници в изоставени мини с убеждението, че там са защитени от бомбардировките. Бяхме забравили, че руснаците имат имплозивни противобункерни оръжия, които се задействат на 17 метра дълбочина, и те ги използваха", казва той.

В Алепо и Гута край Дамаск, също и в чеченската столица Грозни, веднъж щом капитулацията бе изтръгната, населението бе подложено на проверка - "филтрация", и настроените против победителя бяха принудени да напуснат.

В Сирия "осигуряваме сега камиони, за да откарат всички, които не искат да останат с режима", разказва Рафаел Пити, осъществил над 30 хуманитарни мисии в тази страна от началото на гражданската война през 2011 г.

"Съгласните да останат под властта на режима се насочват към зоните под негов контрол. На другите им се разрешава да потеглят към "зоните за деескалация на насилието", тоест към района на Идлиб" - последната останала днес крепост на бунтовниците в Сирия, продължава той.

От началото на руското нахлуване вече над 2,8 милиона души са избягали от Украйна. "Точно това правят Асад и Путин, оставят населението да си замине", за да контролират по-лесно страната, изтъква лекарят.

Днес, точно единайсет години след началото на сирийския конфликт, професор Пити и директорът на UOSSM за Франция Зияд Алисса отправиха апел към участниците във френската президентска кампания да мобилизират сили за постигане на мир и спазване на международното хуманитарно право.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

366

Истина

преди 2 месеца

До Анонимен Нищо спасително не прави който и да е агресорски режим (нацистки, комунистически, ислямски), а идва с измама и терор да ограби, заколи и погуби милиони невинни и да зароби чужди народи, да ограби техните земи и богатства и всичко е само за пари и власт,защото корумпираните диктатори са като чудовища които не могат да се наситят защото са продали истината за пари но така и душите си на дявола и затова вършат зли му беззаконни, неморални престъпни дела разрушителни за Божиите творения

365

Правда

преди 2 месеца

Общото между всички диктаторски терористични режими като нацистки, комунистически, ислямски е че са безбожни, неморални, беззаконни,корумпирани, ненаситни да пожелават от алчност да заграбват чужди земи и богатства, измамни- лъжат и клеветят за да извинят и прикрият дяволските си дела и да ги припишат с измама на невинните си жертви, отвличат,насилват,затварят, убиват невинни, разрушават домове държави,поглъщат цели народи с военни престъпления като война и геноцид но горко им-Божият съд идва!

364

Анонимен

преди 2 месеца

До ГошоС РАКЕТИТЕ ЛИ БЕ РАШО!