Снимка: БГНЕС
Ракетните обстрели между Израел и Палестина продължават вече над седем денонощия. 
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че ако боеве продължат, могат да вкарат региона в "неудържима криза". Той призова незабавно да бъде прекратено "крайно ужасяващото" насилие, предаде БНР.
 
Вчерашният ден е бил най-смъртоносният от началото на боевете между Израел и Палестина. При последните израелски въздушни удари срещу Газа са били убити повече от 40 души, съобщават палестинските власти в Газа. По данни на израелската армия, през последната седмица палестинските бойци са изстреляли над 3000 ракети към Израел, предаде Би Би Си.
 
По-рано днес израелски самолети нанесоха 80 въздушни удара срещу няколко района на град Газа. Това се случи малко след като палестинското движение "Хамас" изстреля ракети срещу южен Израел.
Още по темата
 
ООН по-рано предупреди, че се отчита недостиг на гориво в Газа, което може да доведе до прекъсване на електрозахранването в болници и други учреждения.
 
Лин Хейстингс, заместник специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, заяви пред Би Би Си, че е отправила призив към израелските власти да разрешат на организацията да внася гориво и доставки, но отговорът, който получила е бил, че не е безопасно.
 
По време на вчерашните израелски въздушни удари са били убити 42 души, сред тях 16 жени и 10 деца. 10 души, от които две деца, са били убити при ракетни атаки срещу Израел от началото на боевете миналия понеделник, съобщават властите в Израел.
 
Общият брой на жертвите в Газа е около 190 души, 55 от тях деца, а 33 жени. Ранените са над 1230, според данни на контролираното от "Хамас" здравно министерство. Израел посочва, че сред убитите са десетки бойци от "Хамас".
 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Имат пари, имат власт - какъв е проблема да правят каквото си искат. САЩ блокират усилията на ООН за излизане с резолюция за прекратяване на военните действия. И там продължават всеки ден да умират хора. Смешно е когато сравниш как реваха преди няколко седмици за това, че Русия маневрираше на собствената си територия с военната си техника. За щяло и нещяло налагат санкции на държави които не им играят по свирката, ако са по-слаби - направо си ги нападат. Но сега щом е за Израел, няма проблеми.

16

Фатих

преди 1 година

До Рашо; Когато окупират 95% от територията ти,когато заграбят дома ти и те изкарат незаконно от там.КОГАТО ДОРИ И НА РАБОТА ОТИВАШ МИНАВАЙКИ ПРЕЗ КОНТРОЛНИ ПУНКТОВЕ. Когато насред ноща се събудиш със воя на сирените и можеш само да прегърнеш децата си и да се молиш бомбата да не уличи твоя дом. Когато изринеш телата на майка си,баща си,съпругата си и децата си от руйните на бомбардирания ти дом тогава ще разбереш какво върши Израел на палестинска земя.Но ще бъде късно.Кръстоносен фашизъм...

15

Анонимен

преди 1 година

*** *** - ***.***