Снимка: БГНЕС

Папа Франциск поиска от лидерите на Латинска Америка и Иберийския полуостров, събрани на среща на върха, да гарантират справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на нуждите на всички, съобщава "Дойче Веле".

В съобщение, публикувано от Ватикана, папата заяви, че "приветства инициативите, които се стремят да създадат нови форми на солидарност на международно ниво с механизми, насочени към гарантиране на справедливо разпределение на ваксините".

Понтифексът поиска разпределението "да не се основава на чисто икономически критерии, а да взема предвид нуждите на всички, особено на най-уязвимите и нуждаещите се", пише той.

Латинска Америка (включително Карибите) е вторият най-засегнат регион с над 873 000 смъртни случая и 27,4 милиона инфекции.

Папа Франциск призна усилията, положени за търсене на ефективна ваксина "за толкова кратко време" и напомни на лидерите на Латинска Америка, Андора, Испания и Португалия, че "обширната имунизация трябва да се разглежда като "общо благо", идея която изисква конкретни действия", подчерта той.

Прилагането на ваксини остава много ниско в Латинска Америка, като по-малко от 10% от населението е ваксинирано.

На участниците в срещата, организирана от Солдеу, малък град в Княжество Андора, без присъствието на президентите на Мексико и Бразилия, сред страните, най-засегнати от коронавируса, папата повтори, че "от тази пандемия трябва да излезем по-добри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase