Снимка: БГНЕС

Поне 24 души са загинали при нови въоръжени сблъсъци между Армения и Азербайджан, които продължават и днес, предаде АФП.

Най-тежките сражения от 2016 г. създадоха перспектива за нова война между бившите съветски републики. Двете страни са в спор за подкрепяния от Армения отцепнически регион Нагорни Карабах от началото на 90-те г. на миналия век.
 
Лидерът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян заяви, че 17 арменски бойци-сепаратисти са убити, а над 100 са ранени в боевете. Харутюнян призна още, че силите му са изгубили позиции.
 
И двете страни съобщиха за жертви срез цивилните граждани.
 
"Омръзнаха ни заплахите на Азербайджан, ще се борим до смърт, за да разрешим този проблем веднъж завинаги", заяви пред АФП в Ереван Артак Багдасарян (36 г.). Той все още чака да се присъедини към редиците на армията.
 
Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити. От Баку съобщиха, че 5-членно азербайджанско семейство е загинало при обстрел на арменската армия.
 
Боевете между мюсюлмански Азербайджан и населената предимно с християни Армения заплашват да въвлекат в спора и регионалните играчи Русия и Турция. Арменският премиер Никол Пашинян вече призова световните сили да не допускат намеса на Анкара.
 
"На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ", предупреди Пашинян. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase