Снимка: архив, Reuters

През април 2017 г. Томи Морк каца в Копенхаген и слиза от самолета, облечен в традиционни кюрдски дрехи. 40-годишният датчанин е прекарал 6 месеца в Сирия, борейки се с "Ислямска държава", заедно с кюрдите, на страната на Сирийските демократични сили.

"Бях надъхан да направя сцена на летището", наскоро разказва Морк. Но това не се случило: "Но там нямаше никой!" Завръщането му в Дания било антиклимактично.

Още по темата

Досущ като него, стотици хора с европейски или северноамерикански паспорти са отишли до Сирия или Ирак, но не за да се присъединят към "Ислямска държава", а да се борят с нея.

Обратният път на бежанците към Сирия: Невъзможно, докато Асад е на власт!

Откакто и последната крепост на терористите в провинция Деир ез-Зор в Сирия падна, оцелелите чуждестранни бойци от СДС се завръщат в домовете си. Поне 30 от тях са били убити в битка, но онези, които са оцелели, ги чака всичко друго, но не и посрещане за герои, разказва Морк пред "Foreign policy".

Мотивацията няма значение

Дни след като Морк заминава за Сирия през 2016 г., Дания приема закон, който забранява на датчаните да пътуват до определени дестинации, независимо от целта на пътуването. Това включва и Томас Морк, който се е бил срещу ИД.

Хората като него са убедени, че сътрудничеството с опозиционната сирийска милиция е било най-добрия начин да се борят с "Ислямска държава". Други са виждали там благоприятна почва да развият марксистките, ленинистките или анархистките си виждания.

Независимо от мотивацията, всички те са получавали непряка логистична и военна помощ от подкрепената от Америка и Европа коалиция, която се биеше срещу Ислямска държава. Сега същите тези държави не искат да приемат обратно бойците.

Малко след като Томас Морк се прибрал в Копенхаген, датските служби за сигурност го потърсили. Къщата на брат му, капитан в датската армия, била претърсена. Властите претърсили и дома на майка му. След доста дълъг уикенд Морк, уморен от преследването, се предал на полицай в град Аархус.

От Лондон до Сирия: Историята на "Бийтълс" на Ислямска държава

Морк бил разпитван в продължение на 3 часа. Повече от година по-късно, през август 2018 г., той е обвинен в нелегално пътуване до Сирия. Той обжалва пред датския Върховен съд, който ще изслужа делото му през август. Той и адвокатът му смятат, че 6-месечната му ефективна присъда ще бъде отменена.

Това дело се превръща в показателно в Дания и чужбина, особено в средите на чуждестранните бойци, които досущ като Морк са рискували живота си да се борят с "Ислямска държава".

Дания, Великобритания, Испания и Италия са страните, въвели подобни закони. Те са насочени основно срещу завръщащите се бойци, които са били на страната на "Ислямска държава". Покрай тях обаче страдат и онези, които са се борили с джихадистите. На повече от половин дузина доброволци, след като се завръщат у дома, паспортите биват отнети и движенията им биват зорко следени.

Датското правителство оправдава своите решения с довода, че това са нужни мерки в силно усложнена ситуация. Според датския парламент пътуващите до Сирия престъпници, или членове на крими банди, могат да бъдат обучени от милициите и да се върнат в Дания с престъпна умисъл.

Още повече се усложнява ситуацията от факта, че много от заминалите за Сирия и Ирак се връщат и твърдят, че там са били заети с хуманитарна дейност.

Нито едно добро не остава ненаказано

Подобен закон съществува и във Великобритания, но прави изключения за пътувания с хуманитарна цел и други "легитимни причини". Според британското правителство онези, които пътуват в места с терористични конфликти представляват заплаха и трябва да бъдат спрени.

Озкан Оздил, 32-годишен британец, бил наясно, че присъединявайки се като медик към СДС, може да има неприятни последици за него.

Трима французи осъдени на смърт за принадлежност към ИД

"Мисля, че всички знаеха, че нито едно добро не остава ненаказано. Така се шегуваме, като отиваме там", казва той.

След 9 месеца в Сирия той се върнал във Великобритания, за погребението на друг чуждестранен боец от СДС. Пристигайки на летище Лутън, цивилни полицаи го арестуват. По-късно е освободен и официално дело не е постигнато срещу него. След това обаче той е отишъл в Сърбия, където сега живее в лимбо.

Предизвикателството остава за разузнавателните служби, които трябва да пазят гражданите си - как да различат добрите от лошите?

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 дни

"Има нещо гнило ... " в тази статия.

21

KATESODENM

преди 1 седмица

Аз съм застраховане на повече от $ 12k чрез завършване на пряка онлайн дейност от дома си сам в моето допълнително време. Аз съм заместител на пълен работен ден и при изпълнението на това 2-часово задължение спечелих $ 11,242 от тази работа през последния месец. Като общо правило, невероятна дейност. Всеки може да получи тази позиция и да започне да печели основно като следва нюансите тук.

посещение...................>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

20

Анонимен

преди 1 седмица

Ужасен превод на чужда статия.