Снимка: архив Reuters

Различни истории се появяват за нападението срещу два петролни танкера, след като администрацията на Тръмп обвини Иран за инцидента. Централното командване на САЩ публикува видеозапис, в който се казва, че иранците премахват магнитна мина от един от танкерите като доказателство в подкрепа на твърденията на САЩ срещу Иран. Експертите продължават да разискват дали видеото наистина доказва претенцията на САЩ. А собственикът на японския танкер в американския видеозапис оспори ключов аспект на американския разказ.

Ето пет неща, които трябва да знаете за атаката, обобщени от "The Hill".

Какво се случи в Оманския залив

Докато повечето американци все още спяха рано в четвъртък сутринта, се появиха съобщения за нападения на два петролни танкера в Оманския залив.

Още по темата

Според хронология, подадена от Централното командване на САЩ, американският флот е получил две обаждания за бедствие, едно в 6:12 часа местно време от норвежкия танкер "Фронт Алтаир" и друго в 7 часа сутринта местно време от японския танкер "Кокука".

Снимки и видеоклипове от "Алтаир" се появиха бързо и се разпространяваха онлайн.

Управляващият ракетният разрушител "Бейнбридж" беше в района и отговори, като пристигна в 11:05 ч. местно време и взе целия екипаж от 21 души от японския танкер, съобщи Централното командване.

Инцидентът стана на фона на засиленото напрежение между Съединените щати и Иран, след като американските военни изпратиха повече сили в региона в отговор на неуточнени заплахи от Иран.

Той също така стана седмици след подобни атаки срещу четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства. Американски официални лица вече казаха, че тези атаки са причинени от ирански мини – магнитни военни мини.

Съединените щати обвиняват Иран

Часове след атаката в четвъртък държавният секретар Майк Помпео публично обвини Иран, като каза, че "оценката на правителството на САЩ е, че Ислямска република Иран е отговорна".
Помпеo тогава не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, а иранският външен министър Джавад Зариф отрече участието на Иран, като заяви, че САЩ "хвърли" обвинението, без "фактически или косвени доказателства".

Но късно в четвъртък вечерта, Централното командване публикува видео и снимки, за които каза, че подкрепят твърдението.
Двете снимки показват японския танкер от различни ъгли с дупка в корпуса, както и предмет, който стърчи от корпуса. Дупката е обозначена с "повреда", докато обектът е обозначен като "вероятно мина".

Видеото междувременно показва малък кораб, която се приближава към японския кораб, а след това екипажът на лодката, която премахва предмета от страната на танкера. Централното командване описва плавателния съд на видеото като патрулен кораб от клас "Гасти" на Ислямска революционна гвардия, който "премахва неексплодиралата мина”.

В интервю за "Fox and Friends" в петък сутринта Тръмп цитира видеото като обвинява Иран, предполагайки, че Иран се опитва да прикрие участието си.

"Иран го направи и вие знаете, че те са го направили, защото сте видели лодката" каза Тръмп. "Предполагам, че една от мините не е експлодира и вероятно би насочила следите към Иран и вие видяхте лодката през нощта, опитвайки се да вземе мината и успешно извади мината от лодката и това беше показано и това беше тяхната лодка, това бяха те и те не искаха доказателствата да останат."

Външни анализатори и съюзниците имат съмнения

Видеото на Централното командване не направи много, за да потуши дебата за случилото се.

"Доказателствата, представени от САЩ досега, не са нито ясни, нито убедителни. Това, което е необходимо, е безпристрастно международно разследване, ”заяви в имейл директорът за Иран в Международната кризисна група Али Ваез.

Анализ, изготвен от Центъра за стратегически и международни изследвания Джон Алтерман, отбелязва, че Помпео не е характеризирал нивото на доверие в оценката си, което е стандарт за разузнаването, въпреки че е бивш директор на ЦРУ.

"Предполагам, че има и други доказателства, които не са били оповестени публично и са били споделени със съюзниците", пише Алтерман. "И не знам за каквито и да било противоречиви доказателства срещу оценката, която секретарят Помпео изложи вчера, но съм учуден колко много скептицизъм чувам от бивши висши държавни служители от САЩ и от чужбина.

"Белингкет", самостоятелна разследваща група, заяви, че малката лодка, показана във видеото на Централното командване, съответства на тип плавателен съд, за който се знае, че се използва от Иранската революционна гвардия.

Но те заявяват, че не може да провери дали обектът е бил мина, нито пък кой го е поставил там.

"Трябва да се подчертае, че нямаме представа каква е мотивацията да се премахне обектът, нещо, което в момента може да се спекулира само с наличните доказателства”, добавиха от "Белингкет" в социалната мрежа Twitter.

Много американски съюзници също не се присъединиха към приписването на нападението на Иран. Германия, по-специално, заяви, че видеото на Централното командване не е достатъчно, за да докаже вината на Иран.

"Видеото не е достатъчно. Можем да разберем това, което се показва, разбира се, но за да направим окончателна оценка, това не е достатъчно за мен ”, заяви германският външен министър Хайко Маас пред репортери в Осло.

Въпреки това Обединеното кралство подкрепи САЩ в петък.

"Почти сигурно е, че клон на иранската армия - Ислямската революционна гвардия, нападна двата танкера на 13 юни. Никой друг държавен или недържавен участник не би могъл да е отговорен за това", заяви в изявление външното министерство на Великобритания.

Японският собственик на танкерa противоречи на САЩ

За да добави още към объркването, операторът на японския танкер противоречи на ключова част от американския разказ в петък.

Говорейки на пресконференция в Токио, президентът на "Кокука Сангйо Ко" Ютака Катада каза, че на борда на кораба са съобщили за "летящи обекти" точно преди атаката.
Той каза, че вярва, че тези обекти може да са били снаряди.

"Не мисля, че е имало бомба със закъснител или предмет, прикрепен към кораба", каза той. С други думи, той не смята, че щетата на танкера е причинена от мина.

Централното командване не заявява изрично, че щетите върху японския кораб са причинени от мина, но това беше основното предложение. А в случаите на майските атаки с танкери, американски чиновници изрично заявиха, че са използвани ирански мини.

Критиците предупреждават, че рискът от война нараства

Независимо от това дали Иран действително е извършил нападението, рискът от война между САЩ и Иран ескалира след инцидента, предупреждават някои експерти и конгресмени.

Сенаторът Бърни Сандърс, предупреди в петък, че войната с Иран ще бъде "неизбежна катастрофа".

"Атаките на петролни танкери в Оманския залив са неприемливи и трябва да бъдат щателно разследвани", каза Сандърс в изявление. "Но този инцидент не трябва да се използва като претекст за война с Иран, война, която би била неминуема катастрофа за Съединените щати, Иран, региона и света."

Ваез заяви, че инцидентът в четвъртък не изглежда да е "casus belli" - латинска фраза означава акт, който провокира война. Но, добави той, ситуацията става по-опасна с всеки инцидент.

"Реалността е, че чрез своята враждебна политика към Иран администрацията на Тръмп създаде среда, узряла за неволен конфликт", каза той. "Но всеки цикъл на ескалация води двете страни до ръба на катастрофална конфронтация, която лесно може да предизвика регионална война."

В изявлението си от четвъртък Централното командване заяви, че не търси война, но подчерта, че САЩ ще се защитават.

"Съединените щати не търсят нов конфликт в Близкия изток", каза говорителят на Централното командване капитан Бил Урбал. "Но ние ще защитаваме нашите интереси."
 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.