Снимка: Reuters

Външният министър на Иран Мохамад Зариф окачестви като "съмнителни" двата инцидента с петролни танкери в Оманския залив и прикани към регионален диалог за намаляване на напрежението, предадоха Ройтерс и ДПА.

Още по темата

"Предполагаемите атаки срещу свързани с Япония танкери станаха докато (японският премиер Шиндзо Абе) бе на среща с аятолах (Али Хаменей) за пространни и приятелски разговори", написа Зариф в Туитър По думите му съмненията не позволяват да бъде обяснено какво се е случило тази сутрин. Министърът подчерта, че предложеният от Иран регионален форум за диалог е "императив", предава БТА.

Говорител на правителството в Техеран изрази загриженост по повод съобщенията за предполагаемите атаки в Оманския залив и потвърди, че Иран е готов за регионално сътрудничество по сигурността с цел защита на стратегическите водни пътища. "Всички страни в региона трябва да внимават да не попаднат в капана на онези, които имат изгода от регионалната несигурност", каза говорителят Али Рабеи, цитиран от иранската агенция Фарс.

Иранската информационна агенция ИРНА съобщи, че танкерът "Фронт олтеър", пострадал при нападение в Оманския залив, е потънал. Норвежката компания "Фронтлайн", която е собственик на кораба, заяви, че той гори, но не е потънал, предаде Ройтерс.

По-рано беше съобщено, че танкерът е превозвал 75 000 тона нафта.

Според ИРНА, която цитира неназован източник, ирански екипи са спасили 44 моряци от "Фронт олтеър" и друг пострадал танкер. Моряците са откарани в иранското пристанище Джаск.

Екипажът на "Фронт олтеър", плаващ под флага на Маршаловите острови, е напуснал кораба, след като на него е избухнал пожар. Моряците са били взети от преминаващ кораб и предадени на ирански спасители.

Екипажът на другия танкер, плаващ под панамски флаг и пътуващ от Саудитска Арабия за Сингапур, също е напуснал своя кораб, след като на него е избухнал пожар. Моряците са били спасени от ирански екипи.

Норвежките морски власти потвърдиха, че "Фронт олтеър" е бил нападнат.
Според тях има информация за три взрива и избухнал пожар на кораба. Те казаха, че екипажът е бил благополучно евакуиран и никой не е пострадал.

Норвежките кораби в района бяха призовани да проявяват повишена бдителност.
Норвежката морска служба посъветва корабите да избягват водите на Иран, въпреки че за момента не е ясно какво е причинило взривовете.

Японското правителство заяви, че има информация за нападение в Ормузкия проток срещу два танкера, превозващи "свързан с Япония" товар, посочва ДПА.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо каза, че екипажите са евакуирани и няма пострадали.

Това става в момент, когато японският министър-председател Шиндзо Абе приключва двудневно посещение в Иран.

Японската компания "Кокука Сангьо" заяви, че има информация за нападение срещу управлявания от нея танкер "Кокука кърейджъс" в района на Ормузкия проток. Според нея никой не е пострадал.

Японското правителство каза, че всички 21 членове на екипажа са филипинци.

Коментари Напиши коментар

17

firebg

преди 3 години

В днешно време всичко е много съмнително!

16

Анонимен

преди 3 години

До АнонимеНmnogo si prav !

15

*

преди 3 години

Точно така: Алтаир е ! - звезда от съзвездие "Водолей", ако не се лъжа. Алтаир трябва да се чете - от латински. Придават й магически свойства