Снимка: Reuters, архив

Министърът на вътрешните работи на либийското правителство на националното съгласие Фатхи Башага разкритикува подкрепата, която според него оказва Париж на маршал Халифа Хафтар, водещ военна офанзива срещу Триполи, предаде Франс прес.

Войските на маршал Хафтар, които започнаха офанзивата на 4 април, се бият срещу проправителствените сили южно от Триполи. В боевете вече са загинали най-малко 278 души, над 1330 са ранени, а 38 900 бяха принудени да избягат от района на конфликта, по данни на ООН, предаде БТА.

"Франция е лидер в областта на демокрацията /.../ Тя изигра също важна роля в свалянето на бившия режим през 2011 г.", подчерта Башага на пресконференция в Тунис днес. "Всичко това обяснява нашата изненада от ролята на Франция в подкрепа на Хафтар и синовете му", добави той.

Маршал Хафтар: Обучен в СССР, живял в САЩ, проклятие за ислямистите

Министърът призова Франция "да остане вярна на френските ценности и на демократичното си минало".

Военновъздушни сили на чужди страни участват в боевете край Триполи, които продължават от началото на месеца. Това заяви още Башага.

"Имаме доказателства за участието на чуждестранни самолети", заяви Башага, добавяйки, че планира да привлече ООН към разследването на фактите.

По-рано беше съобщено, че снощи неизвестен безпилотен летателен апарат е нанесъл удари по Триполи.

Според вътрешният министър нито силите на командващия т.нар. Либийска национална армия фелдмаршал /ЛНА/ Халифа Хафтар, нито подкрепящите го арабски страни имат подобна техника. Безпилотният самолет е нанесъл високоточни удари, което могат да си позволят само две арабски страни.

"Ал Джазира" не съобщава дали Башага е посочил тези страни, но служители на ПНС вече са обвинявали Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в подкрепа за силите на ЛНА.

Либия означава газ и петрол, приз или проблем ще е тя за Русия?

Фатхи Али Башага отправи критики и към позицията на международната общност, наричайки "срамно нейното мълчание за бомбардировките на Триполи".

Няколко хиляди либийци протестираха през последните дни в Триполи срещу френското правителство и президента Еманюел Макрон, които според тях мълчаливо подкрепят военната операция на маршал Хафтар, припомня агенцията.

Във вторник либийския премиер Файез Сарадж, признат от международната общност, в интервю за френския в. "Либерасион" обвини Франция в подкрепа за "диктатора" Хафтар.

Париж от своя страна отхвърли "напълно безпочвените" обвинения на Триполи и потвърди подкрепата си за "законното правителство на премиера Файед Сарадж и за посредничеството на ООН за политическо решаване на конфликта в Либия".

Според привържениците на правителството на националното съгласие маршал Хафтар, който открито е подкрепян от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и от саудитския крал Салман, иска да установи "военна диктатура" в Либия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase