Снимка: Reuters

Най-малко 27 човека бяха убити в няколко нападения на талибани и експлозии в афганистанските провинции Кандахар, Хелманд и Фаряб, съобщиха днес местните власти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

При нападение срещу обект на афганистанските сили за сигурност в северен район на Фаряб бяха убити 22 човека, казаха двама членове на провинциалния парламент. Други 14 човека са ранени, някои тежко, в сблъсъци, започнали снощи в 22 ч. и продължили четири часа, като нападателите взели в плен четирима войници, казаха източниците. По думите им три полицейски контролни пункта и една малка казарма са били унищожени.

В съседната провинция Кандахар четирима полицаи загинаха при взрив на крайпътна бомба, каза говорител на губернатора. А в Лашкаргах, главния град на Хелманд, служител на разузнаването загина, а трима негови колеги бяха ранени при експлозия на магнитна бомба, прикрепена към автомобила им, съобщи ДПА.

Член на местния парламент в западната провинция Багдис съобщи днес, че стотина правителствени войници са напуснали позициите си и са направили опит да избягат в съседен Туркменистан по време на продължаващите от една седмица боеве с талибаните, предаде Асошиейтед прес. Войниците не били допуснати да прекосят границата. Не е ясно каква е съдбата им. Талибаните пуснаха в социални мрежи снимки на пленени от тях войници.

Говорител на губернатора на Багдис съобщи, че 16 войници са загинали в боевете в провинцията, които продължават. Той не уточни броя на войниците, направили опит да избягат от бойното поле.

Талибаните контролират на практика половината от територията на Афганистан и всеки ден извършват нападения срещу силите за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase