Снимка: Reuters, архив

Техническите гиганти Apple и Google са подложени на критика за това, че позволяват да се провежда "полов апартейд" в Саудитска Арабия чрез приложение, което позволява на мъжете да следят жените си и да ги възпрепятстват от напускане на страната.

И двете платформи за приложения - iTunes и Google Play предлагат Absher, правителствена услуга, която позволява на мъжете да посочат кога и как жените им могат да напуснат границите на Саудитска Арабия и да получават SMS съобщения в реално време, когато жените им пътуват.

Absher има и полезни функции, като например опцията да се платят глоби за неправилно паркиране, но секцията за пътуване е посочена от активисти и бежанци като основна пречка пред жените, които искат да напуснат Саудитска Арабия.

Нито Google, нито Apple са коментирали скандала, пише Business Insider.

Изданието публикува историята на Шахад Ал Мохамед, саудитска тийнейджърка, която избяга от страната и поиска убежище в Швеция. Именно тя разказва за приложението Absher.

От публикувани скрийншотове от сайта на приложението с обяснение на английски става ясно какви са функциите. Въвежда се името и номера на паспорта на жената, има и секция, в която може да се посочи колко пъти се разрешава на жената да пътува. Има и ограничение за това колко време жената може да остане извън страната.

Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната


В друг формуляр легалният настойник на пътуващата може да откаже разрешението си, което е дал.
Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната


"Амнести интернешънъл" и "Хюман Райтс Уоч" изразиха притеснение от ролята на Google и Apple, които дават платформа и хостват приложението, което е инсталирано над 1 милион пъти.

"Apple и Google имат правила срещу приложения, които улесняват заплахите и тормоза. Приложение като това могат да бъдат проводник на нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жени", обясняват от Хюман Райтс Уоч .

От "Амнести интернешънъл" обясняват, че SMS известяването е пореден пример за това как саудитското правителство създава инструменти, с които да ограничи свободата на жените.

Ясмин Мохамед, бивша мюсюлманка и отявлен критик на Саудитска Арабия, споделя, че компаниите "помагат за най-архаичното женомразство” и са съучастници на саудитското правителство да наложи "полов апартейд".

Аbsher алармира потребителите, когато жените напуснат страната, и това е една от основните причини, поради които жените биват задържани в опитите си за бягство от Саудитска Арабия. Функцията предупреждава настойниците, докато жените все още са под властта на Саудитска Арабия.

 

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 месеца

Таг към статията "което следи жени" си е достоен за Нобеловата награда по литература....

15

mda

преди 4 месеца

"анонимна", цвете... никой не се опитва да ви "подчинява". Тези "злобни" коментари сами си ги навличате с подобни "новини". Ако искате мъжете да ви разбират и уважават вкарайте логични аргументи. Не може само с проекция, в някакъв момент се усещаме, дори и като сме още по-млади и зелени.

14

179

преди 4 месеца

Тия ако дойдат да вардят нашите жени още на първият час ще се откажат. Системата им няма да издържи и ден на натоварването :D