снимка: Ройтерс

Страните от ОПЕК се надяват глобалното търсене на петрол да продължи да се повишава поне до 2040 г. и вижда себе си като най-добре подготвеният производител, който може да отговори на това търсене благодарение на своите ниски производствени разходи, пише Цветана Параскова в свой анализ за Oilprice.

Саудитска Арабия ще изпомпа последния барел петрол в света, но изглежда, че това време все още не е наближило.

„Не виждам пикът на търсенето да е достигнат през последните 10 години и не мисля, че това ще стане до 2040 г.“, смята Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Saudi Aramco в интервю пред CNN по време на Световния икономически форум в Давос.

„Търсенето на петрол ще продължи да расте. Ние сме производителят с най-ниски производствени разходи и последният барел в света ще дойде именно от нашия регион“, подчертава Насър.

През последните години той непрекъснато говори, че пикът на търсенето на петрол все още не е достигнат в нито една географска ширина и че нефтохимическата промишленост ще стимулира и занапред търсенето поне до 2050 г., а разговорите за „наближаващия пик“ и „блокираните ресурси“ застрашават нормалния енергиен преход и постигането на енергийна сигурност.

Саудитска Арабия, която тъкмо обяви, че размерът на петролните ѝ резерви е малко по-голям от прогнозираното, изглежда, че ще диверсифицира своята икономика от сериозната зависимост от суровия петрол.

Но една от целите на амбициозния план Vision 2030 е да се използва по-малко петрол във вътрешния пазар на електроенергия, за да се освободят повече количества за износ.

Като лидер в износа на петрол Рияд няма да предаде лесно короната си и геополитическото влияние, което си е създала посредством този ресурс.

Саудитците имат две ключови „съставки“, за да продължат да изпомпват петрол на високо ниво – огромни резерви и ниски производствени разходи.

Вижте целия анализ в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase