Снимка: Twitter

Броят на изчезналите в Саудитска Арабия активисти, борци за човешки права и жени, дръзнали да престъпят свещените правила шариата, вече не може да се брои на пръсти. Защото онези, изчезнали при "мистериозни обстоятелства" са твърде много. Защото страната държи консервативните и и варварски правила да останат точно такива, каквито са. Да се следват от обществото точно така, както трябва и хората да се държат в подчинение точно така, както е било винаги.

Революционните постижения в областта на човешките права в Саудитска Арабия са само параван, който да замаже очите на Запада. Защото там все още продължават арестите на активисти. Продължават да изчезват хора. Там продължава да се убива.

Още по темата

Само преди дни целият свят разбра за историята на Рахаф Мохамед - 18-годишното момиче от Саудитска Арабия, което пое риска и напусна семейството си, отрече се от исляма и полетя към Австралия. Единственият проблем беше прикачващият и полет през Банкок, където я чакаха саудитски дипломат и тайландските власти. Момичето беше заплашено от депортация обратно в родната и страна, което беше напълно равнозначно на смърт.

Рахаф се барикадира в хотелската си стая и помоли всички хуманитарни организации за помощ. След 72 часа мъчение попадна под закрилата на ООН, а по-късно получи и право на убежище в Канада.

Не всички обаче имат нейния късмет.  Двама от тях са саудитския комик Фахад ал Бухаири и съпругата му Луджан ал Хадлу.

Наричат го Джери Зайнфелд на Саудитска Арабия. Фахад е първият професионален комедиант в кралството. Преди да изчезне, има милиони последователи в Twitter, а хуморът му е харесван от мнозина. Днес от него няма никаква следа, а за случая се говори изключително малко.

Допреди няколко дни, когато американският писател Кърк Рудел разказва цялата история за срещата с Фахад и съпругата му и за една планирана вечеря, която никога не се случва.

Запознават се случайно преди няколко години, когато саудитският комик е в Лос Анджелис за снимките на телевизионно предаване. Двамата се срещат покрай професионален ангажимент и си разменят няколко приказки, които прерастнали в интересен разговор и така приятелството им пламнало.

"До Фахад стоеше жена. Представи я като своята съпруга, Луджан. Не познаваше никой в Лос Анджелис, затова се движеше с него цял ден. Бяха млади, готини, космополитни и наистина много мили. Заговорихме се за кариерата му на комедиант - нещо, което не е съществувало в страната му допреди. Това беше нещо изключително опасно в Саудитска Арабия", разказва в профила си писателят.

И така започват да говорят за политика, за принц Мохамед бин Салман и това, че американската преса изключително много му симпатизира. Въпреки това Фахад и Луджан знаят, че борбата за човешки права в страната тепърва започва и има много дълъг път, който трябва да бъде изминат. Затова се местят в Дубай.

Славата на саудитския комик била достатъчно голяма. С милиони фенове в социалните мрежи и добро обществено положение, било много трудно някой да го закача, а това със сигурност помагало и на съпругата му Луджан.

И тогава американският писател замръзнал на място. Всъщност, оказало се точно обратното - Луджан не била случайна жена и нейната репутация била доста по-голяма, отколкото тази на Фахад.

Луджан ал Хадлу е един от активистите, които усилено се борят за правото на жените да шофират. През 2013 участва активно в кампанията и публикува видеа, на които управлява автомобил. Заради това, че се качва на автомобил, Луджан е арестувана през 2016  година, заедно с десетки други активисти  и "изчезва" за няколко дни и то малко след сватбата на двамата младежи.

И всичко това Кърк Рудел разбира в един единствен разговор. Обещават си да продължат комуникацията си и следващия път, в който са на едно и също място - задължително да вечерят. Разменят координатите си и в следващите няколко години поддържат връзка от време на време.

През 2017 година Луджан отново е арестувана. Тогава американският писател се свързва със своя приятел, за да провери каква е ситуацията. В това време момичето вече е било освободено. Цялото преживяване било страшно, но всичко приключило с щастлив край, слава Богу.

До март 2018 година, когато Луджан и Фахад са завързани и отвлечени. Двамата били закарани обратно в Саудитска Арабия. Фахад по онова време бил в Йордания, а Луджан - в Обединените Арабски Емирства.

Оттогава са изминали 10 месеца. Луджан все още е в затвора. Баща и разказва, че момичето е подложено на брутални мъчения. Никой не знае къде е Фахад. Мъжът (или някой вместо него) е деактивирал профилите си в социалните мрежи. В момента от него няма никаква следа. Няма каквато и да е следа от миналата пролет.

Фахад и Луджан даже мистериозно са се развели.

"Те не се опитваха да са някакви революционери. Бяха млади, креативни хора, които се опитваха да творят и междувременно споделяха фундаменталните си разбирания за човешки права. Надявам се, че след като разказах историята им, тя ще достигне до повече хора. Хора, които имат нужната сила, за да направят нещо по въпроса", пише в профила си в Twitter американският писател.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 5 месеца

В България също изчезват и умират хора много мистериозно.Спомнете си аферата между Мишо Бирата,Ваньо Танов и бат Бойко.Много набързо умряха и двамата.

37

ПроСоТо

преди 5 месеца

До бай ганю
и ти си прав,байо!..-Малко са народите,които имат "ПРАВОТО" и "СВОБОДАТА" да преживяват с 250 евро на месец..
.които имат "правото" да бъдат задържани за 48 часа,дори и малолетните,без да им дават обяснение,или да уведомят близките им..
.които имат правото да затъват в кредити до живот,защото трудът "не струва нищо"..
.които имат правото да напуснат родната си земя,земята на дедите им и да идат да слугуват в странство..
.и др.,и др. "права и свободи имаме"..Направо сме за завиждан

36

Анонимен

преди 5 месеца

То пък тук не изчезват хора, няма публични убийства, побои, изнасилвания, кражби... Ах, тези лоши чужди страни бре... Навсякъде лошо, лошо... в Русия - лошият Путин, в САЩ (те май всички "били лоши" там :)), СА - пак лошо, Турция - ужас, Гърция - "голяма криза", Румъния - и те - ще председателстват, пък протестирали... Само тук, няма безработица, БВП гони рекорди, стоят се "велики" магистрали и се ле'пи стиропор. Браво!