Снимка: Bulgaria ON AIR.

Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги проговори в първо телевизионно интервю след неговото изчезване. Хатидже Дженгиз призова всички виновни за смъртта на любимия ѝ да бъдат наказани.

В онзи фатален 2-ри октомври тя го чака пред сградата на саудитското консулство в Истанбул. Днес Хатидже Днегиз си спомня с болка за съмненията, които е изпитвал годеникът ѝ и за надеждата му, че в Турция е в безопасност и че ако има проблем, той ще бъде бързо разрешен.

"Не съм сигурна, че мислеше за арест, но се притесняваше, че е възможно да го разпитват или да го помолят да се върне в Саудитска Арабия. Или дори да го принудят да замине – нещо, което той не искаше", споделя тя.

От убийството до днес никой от саудитските власти не се е свързал с Хатидже. Тя настоява за наказания за всички виновни – от най-ниското до най-високото ниво.

По-рано американският президент покани Хатидже в САЩ. Туркинята обаче е категорична, че няма намерение да заминава отвъд Океана. Според нея комуникацията на Белия дом е неискрена, съобщава Bulgaria ON AIR.

В завещанието си Джамал Хашоги пише, че иска да бъде погребан в свещения за мюсюлманите саудитски град Медина. И досега обаче тялото му не е открито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase