Снимка: Twitter

Общ преглед

Кризата с човешките права в Иран се задълбочава все повече, а и все повече активисти се борят за свободи и равни права не само на жените, но и на всички граждани на страната. Това, обаче, сякаш изглежда все по-далечна мечта.

48-годишния Фархад Мейсами работи като лекар и публицист, преди да се отдаде на активизъм. Заради позицията и борбата си е арестуван през юли и отведен в известния затвор "Евин" в Техеран.

Затворът е наричан от някои "Фабриката за мъчения на иранския режим"

Затворът се използва предимно за политически затворници още от 1972 г., както и след Иранската революция. Наричан е и Евинския университет, защото в него са затваряни предимно интелектуалци.

Мястото е известно с това, че затворниците преминават през огромни мъчения. През 2003 г. иранка с канадски произход е арестувана, защото правила снимки пред затвора. Умира от черепно-мозъчна травма докато е в "Евин". Иранското правителство твърди, че жената е била ударена по време на разпит. След съдебна експертиза на тялото на починалата, обаче, става ясно, че жената е била измъчвана, изнасилена и има наранявания по черепа.

Фархад протестира за правото на жените да не носят хиджаб и не е единственият. След вълна от протести на будни граждани иранското правителство погна активистите. Фархад Мейсами е обвинен в това, че е носел баджове, които били срещу "задължителния хиджаб".

Още по темата

През последните месеци няколко жени са арестувани заради отказ да се забулват на публични места. Правозащитничките заставали на платформи и махали хиджаба пред очите на всички, след което го размахвали на пръчка. Действието довело до вълна от поддръжници и откри дебата за задължаващата природа на правилата на хиджаба.

Фархад е обвинен в застрашаване на националната сигурност, пропаганда срещу властта, както и обида на хиджаба и свещения ислям. Обвинен е и в провокиране на жените да се появяват без хиджаб по улиците. Мъжът е в затвора и обявява гладна стачка.

Много други активисти и адвокати са арестувани за връзки с проведените протести. Една от тях е Несрин Сотоудех – адвокат по човешките права. Жената е арестувана след като дава публичност на редица случаи, в които нейни клиентки са арестувани заради отказ да се забулват. Жената обявява гладна стачка на 25 август.

Амнести интернешънъл също се намесва

"Според вас престъпление ли е, ако човек носи значка с надпис: "Аз съм против принудителния хиджаб!"? Според иранското правителство това е незаконно. Властите са арестували Фархад Майсами и го обвиняват в застрашаване на националната сигурност, само защото подкрепя кампанията на иранките срещу една деградираща практика", пишат от организацията в Twitter.

Съпругът на Несрин Сотоудех споделя пред "Гардиън", че властите се обадили късно през нощта на майката на лекаря-активист и пуснали аудиозапис, който звучал като крясъци на сина и. Мъжът бил измъчван.

Сред задържаните за активизъм има и много студенти, вкарани в затвора заради участие в мирни протести. Тази седмица стана ясно, че студентка от Техеранския университет – 21-годишната Париша Рафей е осъдена на 7 години затвор заради "организиране на събиране с намерения за действия срещу националната сигурност на страната, пропаганда срещу системата и нарушение на обществения ред".

Защото всякаква борба срещу статуквото, срещу догмите, срещу остарелите, но вкоренени дълбоко в обществото деградиращи практики, които не се вписват в съвременното общество, трябва да бъдат остро осъждани.

Хората, дръзнали да потърсят правата си, дръзнали да внесат промяната, са преследвани, пребивани, измъчвани, убивани. Защото овцете в иранската кошара трябва да мълчат. Иначе ще станат вълци. А това никак няма да се хареса на правителството.

Завийте иранките с овчи кожи, забулете ги, обесете ги, ако щете. Но помнете - вълкът козината си мени, но нравът - никога.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 10 месеца

Трагедията на персите е че са били насилствено ислямизирани.Тяхната религия е била Зороастризъм -една от най-древните съществуващи религии,съчетаваща космогоничен дуализъм с есхатологичен монотеизъм.Ислямът убива всичко до което се докосне.

17

ХХ

преди 10 месеца

Какви права и защита за жените бе, дай им власт и ще преобърнат света... Да си стоят вкъщи и да си гледат децата и домашната работа /която без това не свършва/.

16

Jas

преди 10 месеца

Правата и свободата не се получават наготово и гратис, защото в такъв случай никой не го цени, примери с арабски и африкански мигранти в Европа колкото щеш. Човешките права а свобода исторически винаги са стрували реки от кръв, пот и мъка. Затова Европа и Северна Америка + Австралия са демократични, извоювали са си правата. Арабелите искат да живеят в Свободния свят, да се възползват от свободата, но "затвора@ си го носят в сърцето и душата и никога няма да са свободни с този манталитет!