Снимка: Pixabay

Решението за статута на Йерусалим е свързан с по-големия въпрос за признаването на две държави. Това коментира дипломатът доц. Здравко Попов в ефира на Bloomberg TV Bulgara. 

По думите му това е парадигмата, която е зададена още през 1947 за регулирането на този близкоизточен проблем.

„В крайна сметка когато има само една държава, а другата страна е все още с някакъв неуреден статут, този проблем ще продължава да съществува и ще генерира непрекъснато конфликти, голяма част от които дори и военни“.

Според него трябва наистина бързо да се пристъпи към този въпрос за уреждането на статута на Йерусалим през уреждането на въпроса за двете държави така, както ООН е постановила в началните години.

„Палестинският въпрос е един не просто обикновен, локален проблем, той наистина е глобален въпрос и в него е въвлечена международната общност. Когато стане дума за Палестина, за създаването на държава Палестина и защита на интересите ѝ, всички мюсюлмани по целия свят се обединяват за признаването ѝ“.

Дипломатът смята, че Палестина е ключ към много въпроси в Близкия Изток, дори въпроси, които на пръв поглед сякаш не съзираме, че са взаимосвързани.

Един от мирните начини за разрешаване на този проблем е именно признаването, заключи доц. Попов и припомни, че избягването на възможността да се разгори войната в Косово беше с признаването на Косово.

„Когато много държави признаха Косово, сякаш стана вече трудно да се търси военно решение“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase