Снимка: Pixabay

Решението за статута на Йерусалим е свързан с по-големия въпрос за признаването на две държави. Това коментира дипломатът доц. Здравко Попов в ефира на Bloomberg TV Bulgara. 

По думите му това е парадигмата, която е зададена още през 1947 за регулирането на този близкоизточен проблем.

„В крайна сметка когато има само една държава, а другата страна е все още с някакъв неуреден статут, този проблем ще продължава да съществува и ще генерира непрекъснато конфликти, голяма част от които дори и военни“.

Според него трябва наистина бързо да се пристъпи към този въпрос за уреждането на статута на Йерусалим през уреждането на въпроса за двете държави така, както ООН е постановила в началните години.

„Палестинският въпрос е един не просто обикновен, локален проблем, той наистина е глобален въпрос и в него е въвлечена международната общност. Когато стане дума за Палестина, за създаването на държава Палестина и защита на интересите ѝ, всички мюсюлмани по целия свят се обединяват за признаването ѝ“.

Дипломатът смята, че Палестина е ключ към много въпроси в Близкия Изток, дори въпроси, които на пръв поглед сякаш не съзираме, че са взаимосвързани.

Един от мирните начини за разрешаване на този проблем е именно признаването, заключи доц. Попов и припомни, че избягването на възможността да се разгори войната в Косово беше с признаването на Косово.

„Когато много държави признаха Косово, сякаш стана вече трудно да се търси военно решение“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

24

Не религията 2

преди 1 година

Докато Палестина не осъзнае, много палестинци са го разбрали, че фанатично настроеният арабски свят няма интерес от мир между Израел и Палестина, и най-вече палестинска д-ва, народът в Газа и З. Бряг ще страда. Хиляди планове за мир им предложи Израел, отхвърлени от фанатици, включително и коридор между Газа и З.бряг, за сметка на израелска територия. Не, и не. Палестинският народ е маша в крайните фундаменталисти, дали ще е ООП, ХАМАЗ, Хизбула. Палестина да избере пътя на цивилизацията и мира.

23

Не, религията

преди 1 година

Още преди преди първата св-на, израелците купуват земя и започват да я обработват. 50% от евреите умират от малария - обработвайки блатата. Грешката на палестинците е: не обработват земята си, и не създават на собствена държава. Казват: "ние сме част от арабския свят, целта ни е да унищожим евреите". Липса на идентичност, използването на палестинците за военните цели - терористични от крайните крила в арабският свят.Арабите нямат интерес от Палестинска д-ва, П-на е заложник арабския фундаментали

22

Анонимен

преди 1 година

Сега раздорът в Близкия изток е заради Израел. Дори и без Израел обаче тия примитиви няма да спрат да се избиват помежду си и то пак по религиозни причини и защото са пимитиви.