Снимка: БТА

Няколкостотин мюсюлмани участваха вчера в молитва пред Белия дом в знак на протест срещу решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес. По призив на местни мюсюлмански организации богомолците си разпънаха килимчетата на площад "Лафайет", малък парк пред президентската резиденция.

Някои демонстранти си увързаха главите с куфии, други носеха шалове с цветовете на палестинското знаме и издигнаха плакати срещу колонизирането на Източен Ерусалим и Западния бряг.

Още по темата

Решението на американския президент предизвика гневна вълна в мюсюлманския свят и вчера имаше сблъсъци между палестинци и израелските сили на Западния бряг и в ивицата Газа, при които загинаха двама души и бяха ранени десетки.

Израел завладява Източен Ерусалим през 1967 г., анексира го и обявява целия Ерусалим за своя "изконна и неделима" столица. Палестинците обаче също искат източната част на града за столица на държавата, която се надяват един ден да имат, отбеляза АФП.

Снощи ракета, изстреляна от ивицата Газа, е ударила израелския град Сдерот, съобщи израелската армия, без да уточни дали има жертви, предаде Франс прес. Това е третата ракета, изстреляна през вчерашния ден срещу Израел, след като в сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел.

Израелски самолети бомбардираха, в отговор на първите две нападения, лагер за военно обучение и склад за боеприпаси на ислямисткото движение Хамас в палестинския анклав. Според палестинското министерство на здравеопазването поне 15 души са били ранени при въздушните удари.

Втори палестинец е загинал днес в ивицата Газа в сблъсъци с израелските сили, избухнали след решението на Тръмп. Махер Аталах, 54-годишен палестинец, "ранен при сблъсъци в северната част на ивицата Газа тази вечер", почина, съобщи в комюнике говорителят на палестинското министерство на здравеопазването Ашраф ал Кудра, цитиран от АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase