Снимка: Reuters, архив

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал, собственик на инвестиционната компания Kingdom Holding, е сред задържаните при разследването на новия антикорупционен орган, заяви високопоставен саудитски източник, цитиран от Ройтерс.

Арестуван и разследван е и бившият министър на финансите Ибрахим Асаф, е заявил източникът, който пожела анонимност. Нито един от двамата споменати засега не е открит за коментар, нито представител на Kingdom Holding.

Късно в събота саудитският крал Салман заяви пред Sky News Arabia че саудитското ръководство възнамерява да пресече напълно злоупотребите във властовите струтктури и затова започва голяма кампания за борба с корупцията.

Според саудитския лидер държавните органи в кралството ще проведат "серия кампании за задържане на обвиняеми във финансови машинации и злоупотреба с власт". Монархът заяви, че "корупцията трябва да бъде изкоренена, а на корумпираните да се потърси отговорност".

По-рано монархът назначи нови ръководители на три министерства - на икономиката, на националната гвардия и на военноморските сили. Саудитските власти са арестували четирима настоящи министри в хода на кампанията си за борба с корупцията, съобщи телевизионният канал Al Arabia, цитирана от БТА.

Името на  принц Алуалид влезе наскоро в новинарските емисии, след като се присъединява към нарастващия хор на критикуващите биткойна и останалите криптовалути, докато дигиталната валута се насочва към нови рекорди.

"Просто не вярвам в това нещо "биткойн“. Мисля, че просто ще избухне един ден. Мисля, че това е Enron в действие", казва Алуалид в интервю за CNBC.

"Просто няма смисъл. Това не е регулирано, не е под контрол, не е под наблюдението на която и да е централна банка“, каза още той преди около седмица.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase