Снимка: Reuters

Изпълнението на споразумението за примирие в северния сирийски град Алепо е било възобновено след интензивни преговори през нощта, обяви тази сутрин военна медия на ливанското шиитско движение Хизбула, цитирана от Ройтерс.

Тези контакти са позволили "повторно консолидиране" на прекратяването на огъня с цел извеждане на въоръжените бунтовници от източните квартали на Алепо през следващите няколко часа, се казва в съобщението.

Ливанското движение и неговият покровител Иран се сражават на страната на сирийския президент Башар Асад в конфликта в страната. Хизбула участва активно в битката за Алепо.

Още по темата

Жители на бунтовническия анклав в северния сирийски град изразиха надежда днес нестабилното споразумение за примирие все пак да започне да се спазва, за да може цивилните и ранените да бъдат евакуирани, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че новото прекратяване на огъня е влязло в сила през нощта и въпреки че сраженията са утихнали, има съобщения за сблъсъци, включително за бунтовнически атаки срещу позиции на правителствените сили и цивилни райони.

Първоначалното споразумение за примирие, договорено с посредничеството на Русия и Турция, трябваше да влезе в сила вчера. Това обаче така и не стана и хора напразно чакаха в студа и под дъжда да бъдат евакуирани.

Новото споразумение предвижда първо да бъдат изведени цивилните и ранените, а бунтовниците - през следващите дни, отбелязва ДПА. Остава неясно дали бойците ще могат да напуснат Алепо с личните си оръжия и каква ще бъде съдбата на членовете на групировката Джебхат Фатах аш Шам, която доскоро бе клонът на Ал Кайда в Сирия, преди да скъса с терористичната мрежа и да смени старото си име Джебхат ан Нусра.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase