Снимка: кадър Youtube

Сирийският президент Башар Асад разгневи света с изказването си, че кадърът с окървавеното 5-годишно дете,  всъщност е манипулиран.

През август активисти от сирийските "Бели каски" разпространиха видеозапис на момченце, спасено от развалините след разрушителен въздушен удар в град Алепо. Кадрите обиколиха социалните медии, трогвайки потребителите.

Още по темата

Видеото с 5-годишния Омран Дакнееш стана един от многото символи на ситуацията в северносирийския град. Омран стои в линейка - безизразен, зашеметен, кротко чака спасителите му да тръгнат с линейката.

Пред телевизията SRF Башар Асад твърди, че кадрите са "манипулирани" и разпространени като "вирус" от "Белите каски" - около 3 000 души, които действат в контролираните от бунтовници райони на страната.

Според оценки на правозащитни организации, "Белите каски" са спасили повече от 40 000 души от ударите на режима на Асад, а после и от ударите на руснаците. Групировката получава финансиране от Великобритания и Холандия, припомня "Индипендънт".

"След интервюто потърсете в интернет, ще видите същата снимка, със същото дете и със сестра му. Те са спасявани два пъти всеки, в различни инциденти, като част от реклама на тези "Бели каски", заявява Асад.

Според него "Белите каски" чистят имиджа на фронта "Нусра".

В изявление на "Белите каски" в интернет сайта им се казва, че те не са верни на никоя политическа партия или групировка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase