Снимка на мъртви тела с вързани на гърба ръце в източния либийски град Дерна, качена в YouTube. Снимка: Ройтерс

"Черните ескадрони" от африкански наемници, които либийският лидер Муамар Кадафи използва за потушаване на бунтовете, са извършили кръвопролитна операция в град Зауия, на 50 км от Триполи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на либийски журналист.

По думите на Джумаа ал Кумати, който пребивава в Лондон, чернокожите наемници са нападнали с хеликоптери и тежки оръдия въстаналото в Зауия берберско племе амазиги. Убити са десетки граждани, разрушени са жилищни сгради, джамии и училища, но съпротивата на въстаниците продължава.

Според "Ал Джазира" в контролирания от въстаниците Зауия са били убити седем души и 40 са били ранени. Вестник "Курина" съобщава за десет загинали и десетки ранени, предаде Ройтерс.

В Тунис двама очевидци са казали пред Ройтерс, че като минавали през Зауия, станали свидетели на масирани престрелки между хора в цивилни дрехи.

Още по темата

Кумати твърди още, че ожесточени боеве се водят около летището в съседния град Мисурата, където се отбранява лоялният на Кадафи елитен батальон "Хамса". По улиците на Мисурата, третия по големина град в Либия, вчера премина 100-хилядна демонстрация против режима.

В Триполи наемниците са изнесли тази нощ в неизвестна посока от болниците всички трупове и ранени. Кадафи все още контролира град Сирт - петролната столица на Либия, на 650 км от Триполи.

В град Зинтан, по средата на пътя между Триполи и Сирт, старейшините от едноименното племе зинтан поставиха днес ултиматум на Кадафи да се оттегли. В противен случай те заплашват, че ще спрат доставките на петрол за чужбина и ще предприемат настъпления към столицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase