Снимка: Личен архив

Подобно на световните столици Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и София се включи в създаването на аудиовизуални инсталации, които се експонират в градската среда.

Народните песни "Байрактар", "Планина Прейода", "Два Конье" и "Има Нема" изпълнени на живо от Нина Николина и Таня Първанова, която е част от "Магическите гласове на България", впечатлиха десетки минувачи по бул. "Витоша" в столицата.

Певиците участват в мултимедийната арт платформа "Женските гласове на България", която разказва за песенната ни традиция и по-специално за световния успех на женските ни гласове.

Проектът "преминава" от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове и се ражда по идея на журналиста и сценарист Георги Тошев.

Арт платформата е част от Културната програма на Българското председателство подпомогнат от НФК и част от културната програма на международния дигитален фестивал Webit.Festival Europe 2018 и е организиран с подкрепата на Столична Община.

Ема Константинова, музиканта Калин Вельов и продуцента Любомира Костова, както и Георги Тошев, работят 6 месеца по проекта. Консултант е доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

Творческият екип обикаля села и градове, за да събира забравени народни песни. Обединени са и образци на съвременното българско изкуство – кино, изобразително, танцово, певческо и фотография, претворени в спектакъл, показван в Страсбург, Берлин и София.

Нина Николина и Таня Първанова сложиха точка на мултимедийната арт платформа "Женските гласове на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase