Снимка: Reuters, архив

Легендарният музикант Горан Брегович разкри, че навремето неговата бивша група "Бело дугме" е работила под въздействието на наркотици. Музикантите се "друсали" с кокаин, който бил осигуряван от звукозаписната държавна компания "Юготон".

"Това беше разход на студиото, да. Имах срокове, които трябваше да спазвам, за две седмици трябваше да напиша определено количество музика и кокаинът ми помагаше да остана буден. Аз обаче сложих край на дрогата", подчерта Брегович в интервю за хърватската телевизия HRT.

"В рокендрола винаги има прекалено много и слава, и жени. Единствено винаги внимавах да ни не хванат с дрога", допълни музикантът.

Той призна, че в началото се е занимавал с музика заради момичетата, но с времето това се е променило. Всъщност той е записал първата си плоча едва в четвърти курс в университета, така че малко е оставало да се насочи към учителската професия и да преподава марксизъм.

Музикантът опроверга информацията, че е трябвало да плати един милион евро обезщетение за плагиатстване на песен на Енрике Масиас. "Това е измишльотина. Никога не е имало никакво съдебно дело срещу мен, камо ли заради музика".

Той добави, че всяка музика се появява "в сблъсък с друга музика".

"Повечето добре написана музика продължава някаква традиция, това не е намерение на композитора", смята Брегович.

Той каза, че никога не би се обидил, ако някой открадне от него музика.

"Имам циганско отношение към това. При тях музиката е като залеза на слънцето, на всекиго е", каза Брегович.

Брегович обясни, че не се чувства като звезда, не иска слава.

"Можете и да си представяте как някой на сватбата си ще пусне "Лебедово езеро", но това не се случва. Всеки на сватбата си ще запее своя народна песен, ще заиграе свое хоро. Баща ми беше военен, майка ми – счетоводител. Аз съм наследил вкуса на средната класа, това е единственото, което знам", обясни музикантът.

Брегович припомни, че е започнал кариерата си на 17 години, като е свирел в стриптийз бар.

"Има ли по-голямо щастие на тази възраст от това да си заобиколен от голи жени?", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase