Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник за избора му на българска песен. Нещо повече, участникът беше сравнен с ром за това, че е изпял песента на български, предаде репортер на БГНЕС.

Потърпевшият от случилото се е чаровният певец от Северна Македония Дарко Джорджески в последния епизод на музикалното предаване "Zvezde Granda". Дарко е изпълнил "Моята тайна" на Тоше Проески и "Сен Тропе" на българския поп фолк певец Азис. Получените за изпълнението му точки не му стигат за директно преминаване към следващия тур. Но това, което изненада всички в студиото, е коментарът на създателят на певческото шоу Саша Попович, предназначен за Джорджески.

"Ти какъв си по националност?", попитал творческият директор Попович състезателят в риалитито, след което той отговорил: "Македонец".

"Е защо тогава пееш на български? Това е дисквалификация, защото наруши правилото", завършил Попович, след което в разговора се включили и останалите членове на журито.

"Работата е проста, щом не е на роден език, тогава не трябва! Само ромите могат да пеят на всички езици. Не изпя тази песен както трябва", каза Драган Стойкович Босанац.

Друг от членовете на журито обаче, Александър Милич Мили, се застъпил за изпълнителя.

"Подкрепям идеята тук да се пее на всички балкански езици. Азис гостува при мен в "Милиграм" с интересна песен, но настоя да пее на сръбски. Подкрепям това".

Позицията на Мили веднага била подкрепена от Вики Милкович, но дискусията за езиците била прекъсната от Попович, който казал на кандидатите: "Добре, няма нужда да обсъждаме повече".

Сърбия разраства все повече реториката по отношение на курса си на доминиране над останалите балкански страни, като нейните шовинистични амбиции и инициативи за налагане на лидерски позиции в региона намират своята реализация, според мнозина анализатори, в проекти като "Отворени Балкани" и идеята за "Сръбски свят". Не е тайна и близката връзка с нейната съседка Северна Македония, както по отношение на икономическите, така и по геополитическите интереси, твърдят експерти по Балканите.

"Zvezde Granda" е сръбско състезателно певческо шоу, създадено от Саша Попович и продуцирано от Grand Production. Шоуто започва да се излъчва през 2004 г. по RTV Pink. През 2014 г. "Zvezde Granda" се премества в Prva, а през 2022 г. се завръща отново в Pink.

БГНЕС припомня, че почти 440 000 сърби подписаха петиция с искане две телевизии, между които и проправителствената Pink, да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания. За телевизионният канал е известно, че е под ръководството на сръбския президент Александър Вучич и е изцяло доминирана от курса, наложен от него.

Не е изненада, че случилото се в предаването именно по тази телевизия следва реториката на сръбския президент спрямо България, който нееднократно демонстрира негативно отношение към страната и в множество свои изказвания отправя нападки и открито заяждане с нея. При откриването на първия магазин от веригата "Лидл" например Вучич заяви следното: „По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, но този магазин е много по-красив". Изявлението му беше разпространено по всички медии, включително и в държавната като водеща новина. При откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич препоръча на закъснелия за церемонията неин генерален директор Артур Тан следващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. "Закъсняхте, защото кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път сигурно ще направите по-добър избор", каза Вучич. Твърденията му пък, че "по всички икономически показатели Сърбия изпреварва България", са открито и доказано манипулиране на цифрите.

Случилото се е просто поредният опит за влияние на Сърбия върху македонската ѝ съседка в един толкова чувствителен въпрос като спора за езика между нея и България, както и следване на наратива за антибългарска реторика и поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase