Снимка БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че в рамките на доброволната кампания за предаване на оръжие са предадени около 68 хил. огнестрелни оръжия и експлозивни устройства, съобщи сръбската обществена телевизия РТС, цитирана от БТА.

Вучич подчерта, че кампанията за доброволно предаване на оръжие е най-успешната в историята на сръбската полиция и призова хората да продължават да предават оръжието си до 8 юни.

Кампанията бе обявена, след като на 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем ученици и охранител и рани други шест деца и една учителка. Момиче почина по-късно от раните си в болница, с което броят на жертвите нарасна на десет. Ден по-късно двадесетгодишен младеж стреля произволно по хора в две села южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

Още по темата

Вучич обясни, че превенцията не би могла да предотврати проблема с масовото убийство.

"Всичко, което трябваше да се направи, полицията го е направила. Не съществува никой на света, който би обвинил полицията си, а особено някой, който би обвинил държавното управление. Никога никъде по света не се е случвало да съществуват такива и толкова безотговорни политици, които да призовават към протест заради масово убийство", коментира той петия поред антиправителствен протест в събота под надслов "Сърбия срещу насилието".

Ежеседмичните протести, организирани от част от сръбската опозиция, започнаха като реакция на двете масови убийства, потресли Сърбия в началото на май.

На въпрос дали ще се състави преходно правителство, както изисква опозицията, сръбският президент отговори, че няма да се стигне дотам.

"Правителството ще бъде съставено в съответствие с изборните резултати. Преходно правителство няма да има, докато аз съм президент и докато съм жив, защото моят президентски мандат може да бъде прекъснат така, както бе предложено (на протеста) пред Народната скупщина", каза Вучич.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase